181268.p Всемирното Православие - В НЕДЕЛЯ В ГРУЗИЯ ОТБЕЛЯЗВАТ "СВЕТИЦХОВЛОБА" На 13 юли Грузинската православна църква отбелязва празника "Светицховлоба" – Деня на 12-те апостоли, в чиято чест е издигнат храмът Светицховели в историческия град Мцхета (древната столица на Грузия, недалече от Тбилиси), съобщава сайтът "Новости-Грузия".

 

По този повод в Патриаршеската катедрала Светицховели Божествената литургия ще оглави Ахалцихският и Тао-Кларджетски митрополит Теодор Чуадзе. Празнични служби ще има и във всички грузински църкви. "Светицховлоба" в Грузия се отбелязва два пъти в годината – на 13 юли и на 14 октомври. Това е един от главните празници в страната.

След тържествения молебен, на който се събират поклонници от цяла Грузия и гости от чужбина, се провежда масово кръщение при сливането на реките Арагви и Кури – неразделна част от празника "Светицховлоба". В този ден тук пристигат хора от различни краища на страната, за да кръстят децата си или те самите да приемат св. Кръщение. По думите на дошлите, в деня на 12-те апостоли над Грузия слиза особено благословение.

Светицховели – Патриаршеската катедрала, е построена през 1010-1029 г. от архитект Арсукидзе, на мястото на първата християнска църква в Грузия (IV в.). Подобни храмове от същото време са били издигнати в Кахетия - Алаверди и в Кутаиси - храм Баграта. Сцетицховели бил разрушен и основно реконструиран през XV-XVII в.

Свещеното Предание на Грузинската православна църква свидетелства, че равинът Елиоз (I век) откупил от войниците при Кръста на Голгота нешития, изтъкан отгоре до долу Хитон Господен, и като дошъл в Мцхета, го дал на сестра си Сидония. Когато Сидония го взела в ръце, починала на място. Тъй като не могли да освободят Хитона от обятията ?, тя била погребана заедно с него. На гроба на Сидония израснало голямо дърво, което станало свещено за жителите на Мцхета. Равноапостолна Нина, като донесла Благата Вест в Мцхета, видяла особената благодатност на това Дърво и измолила от цар Мириан да го отреже, да направи четири кръста и да ги постави по планинските върхове, в четирите краища на тогавашната грузинска държава. Когато Дървото било по чудесен начин отрязано и сложено на земята, от останалия път започнало да тече целебно благодатно миро, което изтичало до XVII в., до нашествието на шах Абас. Мироточащият пън от благодатното Дърво започнал да се нарича Животворящ стълп, на грузински Светицховели. Над Стълпа била построена първата църква в Грузия в чест на 12-те Христови Апостоли, която през XI век била преустроена в този величествен храм.

По такъв начин главната катедрала на Грузинската църква стои върху мястото, където бил погребан Хитонът Господен, който и досега се намира на това свято място. Всички главни събития в Грузинската църква, в частност интронизацията на Католикоса-Патриарх, се провеждат именно в този храм.

 

 

Сн.: Храмът Светицховели в Мцхета