219267.p Всемирното Православие - В ГРУЗИЯ ОТБЕЛЯЗАХА ПРАЗНИКА НА ПРЕП. ГАВРИИЛ ЮРОДИВ ХРИСТА РАДИВ манастира „Св. Преображение Господне“ в град Мцхета, който неотдавна беше обявен за свещен град, се намират мощите на преподобни Гавриил Ургебадзе, Христа ради юродив. На празника на светеца св. литургия отслужи епископ Григол.

Храмът беше изпълнен с духовници и многоброен народ, дошъл от всички краища на Грузия. След литургията архимандрит Лазар се обърна към дошлите с вълнуваща проповед. Той напомни, че отец Гавриил е бил последният подвижник, живял по време на гоненията срещу Православната Църква и станал мост между миналото и бъдещето, запазвайки традициите на истинското православие.

„Той беше предан син на Светата Църква и на своя народ. Син-мъченик: той всичко преживя, изпита върху себе си унижения и оскърбления, но всичко понесе като истински християнин“ - каза в словото си отец Лазар.

Св. Гавриил Юродиви беше канонизиран от Грузинската православна църква на 20 декември 2012 г.

Две години по-късно, на 25 декември 2014 г. Св. Синод на Руската православна църква включи преподобни Гавриил в църковния си календар.

На 22 февруари 2014 г. бяха открити мощите на св. Гавриил Юродиви. Това събитие се случи при невероятно стечение на народ, който стоеше около манастира денем и нощем. Светите мощи бяха тържествено пренесени в катедралата на Светицховели, а после – в Тбилиси, в съборния храм „Св. Троица“.

Храмът беше отворен денонощно, за да може неспирният поток хора да се поклонят на мощите. В тези дни Светейшият патриарх Илия II се обърна към народа със следните думи: „Много често хората ни питат какво е това щастие? Ето това, което се случва днес в Грузия - е щастие! Това озарение на страната и хората от Светлината. Това снизхождане на Светия Дух. Това наше преображение. Това е състоянието, когато царства доброто и се прогонва злото. Това е взаимно опрощаване и любов! И всичко това ни го донесе отец Гавриил! Един човек преобрази цяла Грузия“.

Много поразителни чудеса предшестваха прославянето на светия старец, те продължават постоянно и днес.

Съвсем наскоро в манастира Самтавро, където се покоят мощите на св. Гавриил, на това място, където те са пребивавали временно, върху циментовия под се появи образът на св. Гавриил.

Светейшият патриарх Илия II каза, че това е истинско чудо, и че той дори вижда там надписи. Много хора, които свято вярват в застъпничестото и помощта на свети Гавриил Юродиви Христа ради, несъмнено я получават, за което постоянно разказват свидетели на тези нови поразителни чудеса.

–––––––––––––––––––

Още за св. Гавриил Ургебадзе, Христа ради юродив може да прочетете Тук

Тук 

и  в пътеписа "Поклонение в Грузия".

Филм за св. Гавриил Юродиви, с превод на български може да гледате ТУК.

 

 

 

219266.b Всемирното Православие - В ГРУЗИЯ ОТБЕЛЯЗАХА ПРАЗНИКА НА ПРЕП. ГАВРИИЛ ЮРОДИВ ХРИСТА РАДИ