1484714775 Всемирното Православие - СЪОБЩИХА ЗА ОПИТ ДА БЪДЕ ОТРОВЕН ГРУЗИНСКИЯТ ПАТРИАРХТелевизионната компания "Рустави 2" съобщи, с позоваване на свой източник, за възможен опит за отравяне на Католикос-патриарха на цяла Грузия Илия II, който се готви да замине за операция в Германия. Охраната на патриарха е засилена, оглавяващият службата за неговата безопасност е разпитан, а ръководителят на службата за управление на имуществото на патриарха е арестуван, съобщава тв-каналът.

ъзможно е да имаме работа с опит за отравяне на патриарха. Това беше разпространената версия, но официално потвърждение на информацията няма“ – заяви тв-журналистът в събота вечер.

Според данни на тв-канала охраната на патриарх Илия II е засилена.

Както съобщава "Рустави 2", в петък на летището в Тбилиси е бил задържан ръководителят на службата за управление на имуществото на патриарха и директор на медицинския център „Св. св. Йоаким и Анна“ отец Георгий Мамаладзе, който заминавал при патриарха в Германия. Тбилиският градски съд потвърдил за ареста на Мамаладзе.

Източници на телеканала съобщиха, че след задържането на свещеника шефът на службата за държавна охрана Анзор Чубинидзе се е отправил за Берлин и  настоял от ръководителя на службата по безопасност на патриарха Йосеба Оханашвили да се върне в Грузия по искане на прокуратурата – за разпит по делото относно безопасността на патриарха.

След няколкочасов разпит Оханашвили се върнал в Германия. "Аз се намирам в Берлин и продължавам да изпълнявам задълженията си, друго не мога да кажа“ — заявил той в ефира на телевизионния канал.

Журналистът на "Рустави 2" се свързал с намиращия се с патриарха в Берлин  архиепископ Якоб, който на молбата да коментира съобщението за опит да бъде отровен патриархът, отговорил, че ще даде пояснения след завръщането си в Тбилиси.

"Когато се върна в  Тбилиси, всичко ще се изясни. Може да ми позвъните, и аз щи ви кажа всичко, не искам да излезе, че все едно сплетнича. След връщането всичко се стане ясно… Патриархът се чувствува добре и е бодър", — заявил архиепископът.

В понеделник в  Берлин на патриарха ще бъде направена операция във връзка с възпаление на жлъчния мехур. Личният лекар на патриарха съобщава, че състоянието му е стабилно и той се чувства добре.