278706.p Всемирното Православие - ГРУЗИНСКИЯТ ПАТРИАРХ НАЗНАЧИ СВОЙ МЕСТОБЛЮСТИТЕЛКатоликос-Патриархът на цяла Грузия Илия Втори съобщи, че негов местоблюстител ще бъде Елизбар Муджири —Сенакски и Чкороцкуйски митрополит Шио (Муджири). Грузинският патриарх прочете заповедта за назначаване на местюблюстителя преди началото на тържественото богослужение по случай Деня на св. Георги в катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица — Сиони", се казва в съобщение на РИА Новости, цитирайки агенция Sputnik Грузия.

Агенцията уточнява, че митрополитът е на 48 години. През 2003 г. с решение на Светия Синод на Грузинската православна църква (ГПЦ) той е назначен за епископ Сенакским и Чкороцкуйски, на 7 септември същата година е архиерейската му хиротония. През 2009 г. Светият Синод го определя за управляващ на грузинските енории в Австралия. През 2010 г., вече в сан митрополит, той влиза в състава на Канонизационната комисия на ГПЦ. По информация на грузински медии, митрополит Шио е духовен отец на президента на Грузия Георги Маргвелашвили.

Грузинският патриарх Илия II е на 84 години. През ноември 1977 г., след смъртта на своя предшественик Давид V, е назначен за патриаршески местоблюстител, а през декември е избран за Католикос-Патриарх.

+ + +

278705.p Всемирното Православие - ГРУЗИНСКИЯТ ПАТРИАРХ НАЗНАЧИ СВОЙ МЕСТОБЛЮСТИТЕЛМитрополит Шио — в света Елизбар Муджири, е роден на 1 февруари 1969 г. в Тбилиси. След завършване на 53-то средно училище (паралелно учи и в музикално училище) продължава образованието си в Тбилиската държавна консерватория. През 1991 г. става послушник в Шио-Мгвимския манастир (близо до град Мцхета).

През 1993 г. е постриган за монах с името Шио. Първоначално отговаря за трапезарията, а след това става управляващ финансовите въпроси в епархията. През 1995 г. е ръкоположен за йеродякон, а през 1996 г. патриарх Илия Втори го благословя за йеромонах. След година става настоятел на храм Св. Георгив най-стария район на Тбилиси, Клдисубани.

През 1998 г. завършва духовната семинария „Св. Йоан Богослов в Батуми и продължава задочното си следване в Московската духовна академия. В същата година става игумен, с право да носи златни кръстове. След това е предстоятел на катедралния храм „Св. пророк Илия“. От 1999 г. игумен Шио е настоятел на Анчисхатската църква в Тбилиси.

От 20 септември т.г. е предстоятел на храм „Св. Николоз“ на територията на крепостта Нарикала. От 2001 г. е председател на храм „Св. великомъченик Георги“ в Москва и паралелно с това учи в московския Тихоновски богословски институт.

През 2003 г. с решение на Светия Синод на Грузинската православна църква игумен Шио е назначен за епископ Сенакски и Чкороцкуйски. На 7 септември с.г. е неговата архиерейска хиротония. През 2009 г. Светият Синод го определя за управляващ грузинските енории в Австралия. През 2010 г., вече в сан митрополит, влиза в състава на Канонизационната комисия на Грузинската Църква.