em0txu_5b83d5565dbca9_49633240-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - КАТОЛИКОС-ПАТРИАРХЪТ ИЛИЯ II ПРИЗОВА ГРУЗИНЦИТЕ ДА СЕ МОЛЯТ ЗА НЕГОПатриархът на Грузинската православна църква Илия II

По време на неделната си проповед Католикос-Патриархът на цяла Грузия Илия II помоли своето паство да се моли за него и засегна темата за близостта на човека с Бога.

На 25 август се навършиха 55 години от възвеждането на Предстоятеля на Грузинската Църква в сан епископ, съобщи Спутник-Грузия".

Вчера се навършиха 55 години от възвеждането ми в сан епископ. Имам нужда от вашите молитви. Ако не бяха молитвите ви, аз не бих могъл да преодолея изпитанията, които преодолях“ – каза Първойерархът.

По време на своята проповед Първосветителят от свой личен опит разказа за чудесата, творени от нашия Създател.

„Днес искам да ви разкажа за моето изпитание, което преодолях след Духовната академия. В мен се зароди въпросът: какво означава близостта с Бога, какво чувства човек по време на тази близост. След завършване на академията Свещеният и Блажен Ефрем II ме назначи на молитва в Мцхетския манастир Самтавро. Там се случи нещо удивително. По време на четенето на Евангелието слезе Божията благодат“ – каза той.

По думите му, именно тогава той усетил близостта с Бога.

„Беше някакво необяснимо състояние, сякаш молитвите ми се прекъснаха. Не виждах никого. Усещах близост с Бога. Литургията премина правилно от начало до края, но тази близост с Бога беше толкова сладка, възвишена и съпроводена с душевна болка, че аз излязох от това състояние чак когато в края на литургията монахът влезе в олтара“ - добави Архипастирят.

Той разказа и за преживените си чувства след снизхождането на благодатта.

Но трябва да кажа, че това видение беше дотолкова необикновено, благодатта беше толкова голяма, че не можех нито да говоря, нито да приемам храна. Цялото тяло усещаше това състояние. Може би и вие усещате това, може би в живота такова нещо се случва един или два пъти“ – заключи Предстоятелят.

Както съобщи СПЖ, по-рано Грузинският патриарх разказа, че изпитанията са кръст, даруван на човека от Господ, но че именно Господ дава силата, за да носи човек този кръст.