eglise_du_monastre_de_visoki_deani Всемирното Православие - Сръбският Патриарх Павел беше награден с орден Международната лига за защита на човешките права и безопаснотта награди Сръбския Патриарх Павел с орден, съобщи официалният сайта на Сръбската православна църква.

Орденът е бил връчен в Двореца на Сръбската патриаршия от руския генерал Владимир Варенников, Председател на Международната лига за защита на човешките права и безопасност. От името на Негово Светейшество орденът е бил приет от Хвостанския Епископ Атанасий, патриаршески викарий (Благовест – инфо)

Ще припомним, че на 13. 05. 2009 г. се състоя среща на представители на Сръбската и Руската Православна Църква. С благословението на Светейшия Патриарх на Москва и цяла Русия Кирил, Берлинският Архиепископ Марк (Руска Православна Църква зад граница) и заместник – председателя на Отдела за външно-църковни връзки към Московския патриархат Николай Баташов се срещнаха в Белград с членове на Светия Синод на Сръбската православна църква.

 

По покана на Светия Синод архиепископ Марк, протойерей Николай Балашов, а също и протойерей Виталий Тарасьев са присъствали на първото заседание на Архиерейския Събор. Архиепископ Марк е предал на архипастирите  приветствие и пожелания за успешна работа от името на Светейшия Патриарх на Москва и цяла Русия Кирил и е изразил мнението си по въпроси с общоправославно значение. От своя страна Митрополит Антилохий е благодарил на Руския Патриарх за благословението и добрите пожелания, а също и за осведомяването им относно позицията на Московската Патриаршия по актуални теми. (Православие. Ru)

Вчера информационната агенция Благовест-инфо” насочи вниманието към друго едно събитие от живота на Сръбската Православна Църква. Архиерейският Събор на Сръбската Православна Църква е приел решение, според което американският вице – президент Джоузеф Байдън  може да посети Манастир Високите Дечанив Косово.  Прес - секретарят на  Архиерейския събор на Сръбската православна Църква Бачският  Епископ Ириней е заявил, че  «посещението на вице - президента на САЩ е едно легитимно посещение в региона,  въпреки личните възгледи на Байдън и американската позиция като цяло за статута на Косово и Метохия. Според  Епископ Ириней,  това посещение на Байдън може да се възприеме като жест на добра воля и знак за всички онези, които са осквернили или са се опитали да си присвоят сръбското религиозни  и културни светини, твърди епархийският сайт «Сръбско кафе».