48163.p Всемирното Православие - МНОЗИНСТВОТО СРЪБСКИ УЧЕНИЦИ СМЯТАТ СЕМЕЙСТВОТО И БРАКА ЗА СВЕТИНИ Повечето ученици от средните училища в Сърбия смятат семейството и брака за светини, половината от тях са уверени, че абортът е грях. Повече от 60 % не одобряват идеята за еднополовите бракове.


 

До такива изводи стигнал Хелзинският комитет по правата на човека, който от април до юни т.г. провел специално изследване в училищата на шестте най-големи града в Сърбия, съобщава PTC.

Позицията на учениците по отношение на семейството и брака показва, че сред тях има 33,9 % твърди традиционалисти, при това възгледите на сръбските юноши се оказали доста по-традиционни, отколкото тези на девойките.

Традиционната позиция, че семейството и бракът са светини поддържат 77 % от запитаните. При това 30 % смятат, че жената изпълнява предназначението си само ако стане майка, а 80 % смятат, че мъжът трябва активно да участва в изпълнението на родителския дълг. Половината от запитаните ученици осъждат аборта.

Преобладаващото мнозинство от учениците не разбират тези, които определят себе си като принадлежащи към така нареченото „сексуално малцинство”. При това 41% смятат, че в дадения случай става дума за болни хора. 62 % не са съгласни с това на тях да им се позволява да встъпват в еднополови бракове и да осиновяват деца.

По такъв начин, съгласно изследването на Хелзинския комитет, всеки трети сръбски тийнейджър попада в разряда „твърди традиционалисти”.

Отговаряйки на въпроса кого смятат за най-голям приятел, сръбските ученици  уверено поставят на първо място руснаците и гърците. Като неприятели определят албанците и хърватите.