ZCH_4000 Всемирното Православие - ЦЕТИНСКИЯТ МАНАСТИР – ДУХОВНИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРНА ГОРАЦетинският православен манастир „Рождество Богородично” се намира в старата част на гр. Цетине (15 137 жители) – историческата столица на Черна гора. Попада в Черногорско-Приморската епархия на Сръбската православна църква. За първи път манастирът се упоменава през 1484 г.

 

Негов основател е Иван Чърноевич - владетел на Зета. Принуден от настъплението на турците, той премества столицата от укрепения гр. Жаблек на Скадарското езеро първо в по-труднодостъпните части на Зета – гр. Обод (1475 г.), а няколко години по-късно - в планината Ловчен - Черната планина, откъдето идва и името на страната.

Скоро манастирът се превръща в седалище на Митрополията на Зета. След 1493 г. архиереите му се титулуват „епископ Черногорски и Приморски”. Синът на Иван Черноевич – Джурдже Чърноевич, основава тук първата южнославянска книгопечатница.

От края на XV в. Зета изгубва независимостта си. В продължение на два века Цетине е изложен на атаките на венецианци и турци. Дворецът на династията Църноевичи, както и построеният от тях Цетински манастир са разрушени. Едва в началото на XVIII в. (1701 г.) манастирът е въздигнат от Данило Петрович. През 1714 г. обителта е опожарена. Възстановена е 29 години по-късно от Черногорския митрополит Сава Иванович Негош. Пристроявана е неколкократно оттогава, последния път – през 1927 г.

Обновлението на Цетине е свързано с Петър I Петрович Негош (1748 - 1830 г.) — митрополит и владетел на Черна гора. Той прави опит за обединение на страната и укрепване на централната власт. Православната църква го канонизира с името св. Петър Цетински.

Понастоящем манастирското братство наброява 14 монаси и 7 послушници, между които йеромонасите Исак, Евстатий, Никодим, Кирил и Методий; йеродякон Иаков; монасите Maтей, Павле, Емилиян, Давид, Филип, Натанаил, Паисий и Козма; послушниците Никола, Владимир, Душан, Константин, Ратко, Спасое и Душан.

На послушание в манастира е изпратена монахиня Елисавета.

Настоятел на Цетинския манастир е Черногорско-Приморският митрополит Амфилохий.

Негов игумен е архимандрит Лука Анич (роден на 17/09/1959 в Дубровник, магистър по история на изкуството, постриган за монах на 7.7.1993 г., игумен от 31.10.1995 г.).

В главния манастирски храм „Св. Рождество Богородично” се съхраняват големи християнски светини, като дясната ръка на св. Йоан Кръстител, мощите на св. Петър Цетински, частица от Честния и животворящ кръст Господен, чудотворна икона на св. Богородица, епитрахилът на св. Сава от XIII в. – основателят на Сръбската православна църква, короната на крал Стефан Дечански (XV в.), реликви, принадлежали на малтийските рицари и др.

В околностите на манастира се намират скитът „Св. Иоан Кръстител”, изграден през 1997 г.

 

 


ZCH_4011 Всемирното Православие - ЦЕТИНСКИЯТ МАНАСТИР – ДУХОВНИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРНА ГОРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZCH_4017 Всемирното Православие - ЦЕТИНСКИЯТ МАНАСТИР – ДУХОВНИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРНА ГОРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZCH_4032 Всемирното Православие - ЦЕТИНСКИЯТ МАНАСТИР – ДУХОВНИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРНА ГОРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZCH_4053 Всемирното Православие - ЦЕТИНСКИЯТ МАНАСТИР – ДУХОВНИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРНА ГОРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZCH_4084 Всемирното Православие - ЦЕТИНСКИЯТ МАНАСТИР – ДУХОВНИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРНА ГОРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZCH_4502 Всемирното Православие - ЦЕТИНСКИЯТ МАНАСТИР – ДУХОВНИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРНА ГОРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZCH_4529 Всемирното Православие - ЦЕТИНСКИЯТ МАНАСТИР – ДУХОВНИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРНА ГОРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZCH_4530 Всемирното Православие - ЦЕТИНСКИЯТ МАНАСТИР – ДУХОВНИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРНА ГОРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Източници:


http://www.mitropolija.me

https://bg.wikipedia.org

http://www.imonte.com

http://ru.wikipedia.org