124958.p.jpg?0 Всемирното Православие - СРЪБСКИЯТ ПАТРИАРХ ИРИНЕЙ ОТСЛУЖИ МОЛЕБЕН В РЕЗИДЕНЦИЯТА НА МОСКОВСКИЯ И НА ЦЯЛА РУСИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ

На 16 юли 2013 г. сръбска духовна делегация начело със Светейшия Сръбски патриарх Ириней, който е на визита в пределите на Руската православна църква, посети патриаршеската синодална резиденция в Даниловия манастир, съобщава пресцентърът на Отдела за външно-църковни връзки на РПЦ.

С пристигането си в резиденцията в Даниловия манастир Предстоятелят на Сръбската православна църква поднесе приветствията си на Руския патриарх Кирил, след което двамата патриарси оглавиха литийното шествие до храма, посветен на Всички руски светии.

Патриарх Ириней отслужи в храма благодарствен молебен. След това Руският патриарх Кирил се обърна към възлюбения си в Господа събрат с приветствено слово, в което подчерта, че се намират в най-старата московска обител. Основана през XIII век, тя е връстница на Църквата на св. Сава. Патриарх Кирил каза още, че тук е мястото на всекидневните му трудове, тук се провеждат повечето заседания на Светия синод и се приемат високите църковни гости.

„През изминалите векове настъпиха много промени в живота на нашите Църкви. Годините на разцвет се сменяха с периоди на изпитания. Но през цялото време неизменна винаги оставаше братската любов към обгрижваните от нашите Църкви единоверни и еднокръвни народи.

Затова ми е особено приятно, че посещението на Ваше Светейшество съвпада с честването на паметта на великите светии на Руската църква: преп. Сергий Радонежки и св. равноапостолни княз Владимир и княгиня Олга. Намерението Ви да вземете участие в тържествата по случай 1025-годишнината от Кръщението на Русия ще ви даде възможност да се поклоните на светините в Москва, Санкт Петербург, Киев и Минск. Ще можете да се срещнете със сръбските братя, живеещи сред нас. Предстои ни да обсъдим широк кръг въпроси на двустранните отношения и дневния ред на Деня за междуправославно сътрудничество.

Благословен е идещия в име Господне!”

В отговор Сръбският патриарх благодари на Светейшия патриарх Кирил за топлите думи и изказа голямата си радост от възможността да посети Русия и да се поклони на светините на Руската православна църква.

Светейшият Патриарх Ириней напомни за здравите връзки, свързващи Сърбия и Русия още от времето на св. Сава Сръбски, чието монашеско пострижение било извършено в руския светогорски манастир „Св. Пантелеймон” на Атон.

„Историята на руския и сръбския народ е много сродна, и двата народа са преминали през много страдания, в това число властта на безбожните режими през ХХ век, но, преминавайки през тези гонения, двете Църкви са станали по-силни, укрепени с кръвта на мъчениците.”

От името на Сръбската православна църква Патриарх Ириней изрази благодарността си на Руската православна църква и руския народ за помощта, която те са оказвали и оказват на Сърбия както в далечното минало, така и в последно време.

Предстоятелят на Сръбската църква изрази надежда, че представителите на руския народ ще окажат помощ и за справедливото разрешаване на въпроса за Косово и Метохия.

След молебена в Тронната зала на Патриаршеската резиденция се проведе братска среща на Предстоятелите на Сръбската и Руската църква.

124960.p.jpg?0 Всемирното Православие - СРЪБСКИЯТ ПАТРИАРХ ИРИНЕЙ ОТСЛУЖИ МОЛЕБЕН В РЕЗИДЕНЦИЯТА НА МОСКОВСКИЯ И НА ЦЯЛА РУСИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ