239558.b Всемирното Православие - СРЪБСКАТА ЦЪРКВА ПОТВЪРДИ УЧАСТИЕТО СИ ВЪВ ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОРНа 15 юни в Белград се състоя разширено заседание на Св. Синод на Сръбската православна църква, на което беше взето решение за участие на делегация на СПЦ в работата на Всеправославния събор на о. Крит.

В заявлението на Синода, публикувано на сайта на Сръбската църква, в частност се казва:

«На първо място, осъзнавайки важността и значението на Събора, нашата Църква иска да даде своя принос в делото на църковното съзидание, така че и този Свят и Велик събор да съответства на критерия и мярката на истинските събори, признати в историята на Църквата, и да оправдае названието си.

От друга страна, нашата Църква иска проблемите и въпросите не само на Сръбската православна църква, но и на тези свещени Църкви, които се отказаха от участие в Събора, да бъдат разгледани на този Събор.

Във връзка с това, Светият и Велик Събор трябва да продължи, докато не бъдат разгледани всички въпроси, той не може да бъде заложник на предварително съставени правила. Само с пълен консенсус Съборът може да се смята за Свят и Велик.

Накрая, нашата Църква настоява събранието на о. Крит да стане начало на съборен процес, имащ за цел разрешаване на всички въпроси в духа на съборното и вселенско предание на Христовата Църква.

Ако Църквите, които вече присъстват на Събора, начело с Вселенския Патриарх, останат на мнение, че Църквите, бойкотиращи Събора, правят това без реална основателна причина, и присъстващите Църкви не вземат под внимание всички въпроси, проблеми и разногласия, представителите на Сръбската православна църква, за съжаление, ще бъдат принудени да напуснат заседанието на Събора, и по такъв начин да се присъединят към отсъстващите от Събора Църкви.

Дадената позиция представлява последователно осъществяване на решенията на Светия Синод на Сръбската православна църква от май 2016 г.

В духа на нашата религиозна и пастирска отговорност ние представяме тези съображение с надежда в просвещаващото водителство на Всесветия Дух».

Позиция на Сръбската църква по въпроса за Всеправославния събор

На 9 юни 2016 г. беше публикувано «Послание на Свещения Събор на Сръбската православна църква до Първойерарсите и Свещените Синоди на Поместните православни църкви», в което сръбските йерарси формулираха забележките си към проектодокументите на Всеправославния Събор и неговия регламент, а също и писмото на Сръбския патриарх Ириней до Константинополския патриарх Вартоломей.

Из заявлението на Св. Синод на Сръбската църква от 15 юни 2016 г.

В първия обнародван документ е изложена позицията на Сръбската църква относно тематиката на предстоящия Събор, неговия дневен ред, регламент, както и съдържанието на проектите на съборните документи.

В писмото на Патриарх Ириней бяха изложени доводи за отлагането на Всеправославния събор, изброяваха се и причините, поради които Българската и Антиохийската църква се отказаха да участват в Събора.

«Принудени сме, със съжаление, но в същото време и с чувство за пастирската и църковната си отговорност, да оповестим на Ваше скъпо и уважаемо Светейшество и на Вашия Свят и Свещен Синод, че така както стоят нещата [по такъв начин], нашата Църква е затруднена да участва в свикания Свят и Велик Събор, и предлага той да бъде отложен за известно време, така че нашето скорошно събиране на о. Крит, с Божия помощ, да бъде разглеждано като предсъборно междуправославно съвещание, с цел допълнителна подготовка на Събора и проучване и подобряване на неговите текстове, или най-много – като начална фаза на целия съборен процес, който трябва да завърши в продължението, в следващата фаза, след като бъдат отстранени разногласията и бъдат постигнати единомислие и консенсус на Църквите», — се казваше в писмото на Сръбския Патриарх.

Въпреки това в своите документи, публикувани в навечерието, Сръбската църква не заяви официално, че се отказва от участие в Събора.  

В дадения момент във Всеправославния събор са се отказали да участват Българската, Антиохийската и Грузинската църква. Руската православна църква излезе с предложение да бъде отложено свикването на Събора за по-късно време – с уговорката: «В случай, ако и това предложение не бъде прието от Светейшата Константинополска църква, и Съборът в Крит, независимо от липсата на съгласие сред редица Поместни православни църкви, все пак бъде свикан, - с дълбоко съжаление, сме принудени да признаем невъзможността за участие в него на делегация на Руската православна църква».