Черногорско-Приморският митрополит Амфилохий е съобщил, че не е подписал спорния документ от Крит. Митрополит Амфилохий е духовно чедо на преп. Иустин Попович, който в проповедите и богословските си трудове безкомпромисно и системно разобличава отстъпническата същност на икуменизма като явление и философия.

Владика Амфилохий споделя за предаването „Жива истина” на черногорския телеканал „Атлас”, че документът „Отношението на Православната църква с останалия християнски свят” е предизвикал най-остри спорове в Крит.

  

Едновременно с това митрополитът счита, че докуметът е бил недостатъчно подготвен, за което Сръбската делегация е подчертавала и на предварителните срещи.

-          Трябва да ви кажа, че аз съм един от тези, които не са подписали шестия документ – подчертава митрополитът. Видеото с интервюто можете да гледате тук.

До този момент отказът си да подпишат, открито са заявили Лимасолският митрополит Атанасий (тук) и Навпактски митрополит Йеротей (Влахос) (тук).

Неяснотата около реалното гласуване на документите е породена от това, че на Официалния сайт на Събора от Крит са поставени като подписали всички имена на участниците. Това поражда необходимостта всеки митрополит, който не е поставил подписа си, да излиза с официално заявление.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре