23426_thumb Всемирното Православие - МИТРОПОЛИТЪТ НА ЧЕШКИТЕ ЗЕМИ И СЛОВАКИЯ СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ПОСТА СИ

Клеветническата кампания срещу Предстоятеля на Православната църква на Чешките земи и Словакия се увенча с успех…

Митрополитът на Чешките земи и Словакия Христофор подаде молба за оттегляне от поста си. Той заяви за това свое решение на заседанието на Св. Синод на Православната църква в Чешките земи и Словакия на 12 април. Новината съобщи Panoptikon.org, с позоваване на чешката телевизия.

 

По думите на секретаря на Оломоуцко-Бърненска епархия Роман Юриг, митрополитът е обосновал решението си с необходимостта да се запази единството на Църквата.

В последно време в Чехия започна активна клеветническа кампания против Блажения митрополит на Чешките земи и Словакия Христофор. Владиката беше обвиняван от журналистите в нарушение на монашеския обет за безбрачие. Чешкият ТV канал Nova дори съобщи, че Блаженият Христофор уж имал няколко любовници и деца от тях.

Владиката отхвърли всички обвинения и каза, че ще предприеме юридически стъпки за очистване на името си. Митрополит Христофор заяви, че има само две дъщери – Екатерина и Сусана, родени преди да приеме монашество. Той нарече обвиненията клевета, свързана с факта, че при църковната реституция Православната църква трябва да получи около 4 млн. евро.

В началото на м. април Св. Синод разгледа разпространените обвинения и излезе с извода, че жалбата на една от жените за интимна близост с митрополита „не се основава на никакви реални факти” и че няма никакви доказателства. Въпреки това, доколкото в Синода нямало пълно единство по този въпрос, владика Христофор реши да се оттегли от първосветителско служение.

Решението за оставката му беше прието още на 3 април на заседанието на св. Синод и беше подписано от самия митрополит Христофор. Да управлява Църквата беше упълномощен Оломоуцко-Бърненският архиепископ Симеон, който е старшият по хиротония архиерей. Впрочем, на другия ден това пълномощно беше оттеглено от владиката.

Св. Синод беше принуден още веднъж да огласи позицията си по случая. На 8 април членовете на Синода заявиха, че „настояват за валидността на решението на Синода от 3 април, което е влязло в сила и действа до момента, в който не бъде оттеглено от Синода”. На 12 април владика Христофор беше принуден да признае правотата на Синода и потвърди оставката си.

Митрополит Христофор зае Пражката архиепископска катедра през 2000 г., след смъртта на митрополит Доротей, а през 2006 г., след смъртта на митрополит Николай, стана митрополит на Чешките земи и Словакия.