280px-Mertopolita_Krzysztof Всемирното Православие -    ЕПАРХИЙСКОТО СЪБРАНИЕ НА ЧЕШКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА НЕ ИЗБРА ПРАЖКИ АРХИЕПИСКОП! КАКВО ПРЕЧИ НА ВРЪЩАНЕТО НА ВЛАДИКА ХРИСТОФОР? Владика Христофор

 

На 18 май в Прага на епархийското събрание в храма „Св. Екатерина” се проведоха избори за архиепископ на Пражката православна църква. На нея присъстваха 110 делегати от цяла Чехия.

На тези избори главният заговорник против владика Христофор - "архимандрит" Марек (Крупица) претърпя пълен провал.

Впрочем, имаше още един кандидат – свещеникът от Московската патриаршия в Германия Михаил Дандар. Този представител на РПЦ се ползва с добро име и отношението му към чехите е добро, но тъй като не е познат в Чехия, не достигнаха гласове за избора му.

Временно глава на Православната църква на Чешките земи и Словакия продължава да бъде владика Симеон. Но от този момент нататък приключи епохата на "архимандрит" Марек (Крупица).

Какво да се прави сега? Да се търсят нови кандидати или да последва извинение пред вярващите и пред владика Христофор за това, че „повярваха” на очевидно лъжливите обвинения и изпратиха като на заточение толкова уважавания и обичан от вярващите митрополит Христофор. Очевиден е изводът, че няма достоен негов заместник.

 

 

Източник: http://ru-news.ru/