Всяка година неделното училище в Прага (Православното Кирило-Методиево училище, както е официалното му название) провежда празничен великденски пикник на красивото място „Свети Ян под скалата“, наречено така на отшелника св. Иван Чешки.

На Светла събота, 14 април 2018 г., имах щастието да бъда на един такъв излет, като пикникът е само малка част от него. Всичко започна с литургия в православния манастир „Св. Вацлав и св. Людмила“ в Лоденице край Прага.

 

 Манастирът „Св. Вацлав и св. Людмила“ в Лоденице

Манастирът е женски, действащ и е посветен на св. мчк Вацлав (+929 (935), чешки княз, и на св. мчца благоверна княгиня Людмила Чешка (+921 (927), чийто внук бил св. Вацлав.

Всеки, който иска да се поклони в манастира, има всекидневно възможността да го направи: манастирският храм е отворен всеки ден от 6 до 19 ч., в неделя и на празници – от 8 до 19 ч.; освен това всекидневно в храма се отслужват утреня от 6 ч. и вечерня от 16 ч.; всяка сряда от 8 ч. се служи молебен към Пресвета Богородица „Неочаквана радост“; в неделя и на празник литургията е от 10 ч., а вечернята е от 16 ч.

 

Иконата на света Богородица „Неочаквана радост“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Друга икона на света Богородица в манастирската църква

Доскоро зданието на манастира е представлявало рушащ се замък, който е бил построен в края на 19. век като семейно имение, но около 2010 г. става притежание на Православната църква на Чешките земи и Словакия и оттогава е напълно ремонтиран и обновен. Манастирският храм е разположен вътре в замъка и е изключително красив, изпълнен с множество прекрасни икони, включително и на света Богородица – „Неочаквана радост“, както и иконата на Божията Майка „Смекчаване на злите сърца“.

 

 

 

 

 

Литургията беше отслужена от архимандрит Методий, дошъл в Чехия от Русия, отец Василий – директор на неделното училище в Прага, служещ в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, и отец Мѝлан, служещ в същия храм. След литургията архимандрит Методий изказа радостта си от това, че децата от неделното училище са дошли в манастира и са участвали в светата литургия. В края на проповедта си той каза, че жените мироносици, научавайки от ангела вестта за Христовото възкресение, били обхванати от „трепет и ужас“ и никому нищо не казали, защото се бояли (Марк 16:8), че такъв страх Божий трябва да имаме и ние и тъкмо сега ще можем да се поклоним на иконата на света Богородица „Смекчаване на злите сърца“ и да се помолим на Божията Майка да смекчи и нашите сърца, та да имаме страх Божий, да се боим да не оскърбим Бога.

След това всички се отправиха през една врата нагоре по стълбите, където беше приготвена закуска за поклонниците. Освен това архимандрит Методий и отец Мѝлан раздадоха на всички по едно шоколадово яйце и иконка на Христовото Възкресение от Йерусалим.

Понеже минах през църковния магазин на манастира (който е отворен всеки ден от 7 до 19 ч., а в неделя и на празници – от 8 до 19 ч.), се забавих и изпуснах колите, с които поклонниците се придвижиха към местността „Св. Ян под скалата“, но пък заедно с едно семейство изчаках да дойде още една кола, чийто шофьор ни разказа, че манастирът е осветен през 2014 г. и в него има 3–4 монахини и 1–2 послушници.

Докато ние пътувахме, останалите поклонници са посетили пещерата, в която 42 години се е подвизавал св. Иван Чешки (починал ок. 882 – 893 г.) и в която много неща са свързани с моменти от житието на светеца: отворът в тавана, наречен Дяволска дупка, останала, след като свети Иван с помощта на кръста, даден му от св. Йоан Кръстител, изгонил през нея злия дух, който го изкушавал; гробът, в който първоначално били положени мощите на светеца (след това били пренесени в близкия храм, посветен на св. Йоан Кръстител и построен от княз Борживой (съпруг на св. мчца Людмила Чешка, открил св. Иван), чието построяване било предсказано от самия св. Йоан Кръстител); камъкът с отпечатъци на стъпките на св. Иван Чешки (още за св. Иван Чешки може да прочетете тук: http://www.globalorthodoxy.com/2015-04-21-13-32-39/33440-2009-12-08-13-14-17).

Пристигнахме тъкмо навреме, за да тръгнем нагоре – към кръста, който се намира високо, на върха на скалата, в чието подножие е пещерата на св. Иван Чешки. Отец Василий и отец Мѝлан събраха децата и желаещите от възрастните и тръгнаха напред, като всички заедно пееха „Христос воскресе“ на църковнославянски, чешки и гръцки (виж видео тук: https://drive.google.com/open?id=1_sCOtEFs8TnSJuG5AbsAR8zJVIwdNjV4).

Последва пикник, придружен от барбекю, децата играеха футбол, украсяваха великденски яйца, някои от възрастните пееха в съпровод на китара. Разговорите бяха най-вече на чешки, руски и украински, тъй като както отец Василий, така и доста от децата и миряните бяха от Украйна, имаше немалко хора и от Русия, от Чехия - също. По време на почивката от игрите сред природата директорът на неделното училище отец Василий събра учениците и им задаваше въпроси, свързани с последните дни от земния живот на Спасителя, страданията, кръстната Му смърт и Неговото Възкресение. Децата се затрудниха с отговорите на някои от въпросите и отец Василий призова всички да четат Евангелието, защото чрез него познаваме нашия Бог, а като не го четем и се молим, ние се молим на Бог, Когото не познаваме, и тогава молитвата няма да ни принесе голяма полза.

Накрая за всеки се намери място по колите и всички, доволни и щастливи, се прибрахме по домовете си.

Христос Воскресе!

 

 В църквата на манастира

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На Светла събота 2018 г. - на върха при кръста в местността „Свети Ян под скалата“

 

 

 

 

 

 

 

 

Видео и снимки 2, 3, 4, 7 и 8 - Лора Микова; Снимки 1, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13 - http://blagovest.cz

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре