Автор: Руска Гергова, 17 г. 

 

sdc13117 Всемирното Православие - ТОВА СМЕ НИЕ - "ЧИСТИ СЪРЦА"Всичко започна на 21 ноември 2008 година. Тогава бе създаден нашият прекрасен творчески център – “Чисти сърца” към  храм „Свети Висарион Смоленски” в Смолян. Наш главен ръководител беше Константийският епископ Антоний, преди да замине на служение в Берлин.

В началото бяха оформени секциите по журналистика, вероучение, музика и приложни изкуства. След това благодарение на европейския проект „Общуване чрез творчество”  ние успяхме да уголемим нашето  „семейство”. Бяха  създадени и  секции  по дърворезба, операторско майсторство и тон-режисура, детски балет.  Клубовете ни се водят от специализирани в съответните области преподаватели.

Клуб „Деца-журналисти”  издаваме вестник, наречен „Чисти сърца”, снимаме филмчета, записваме радио предавания, упражняваме се да снимаме професионално с камера и фотоапарат, пишем сценарии, взимаме интервюта, даваме интервюта, реализираме добри идеи, учим се как да бъдем журналисти. Освен това участваме в много прояви, организирани от  Европейския информационен център „Европа-Директно” и Младежкия информационно-консултантски център  в Смолян  – изложби, семинари, дискусии и  екскурзии.

sdc13112 Всемирното Православие - ТОВА СМЕ НИЕ - "ЧИСТИ СЪРЦА"Децата от секцията по музика участваме в множество концерти  за Първи юни - Деня на детето, за Великден, за първия учебен ден, за рождения ден на „Чисти сърца, за Коледа и Нова година.  Някои се опитват да свирят на пианото, което е един добър старт за бъдещите певци и музиканти. Разучаваме нови и понякога по-трудни, но и по-интересни песни, които  не са включени в училищната програма. В репертоара си имаме и църковни песнопения.

Клуб “Защо” за по-големите и групата по вероучение за по-малките деца са много полезни в днешно време. Тук с интерес обсъждаме кое е добре и кое зло,  какво е грях и защо трябва да бъдем добри. Запознават ни с християнските празници и получаваме отговори на всички въпроси относно света и как е устроен той. Тук научаваме много ценни неща, които по-късно ще ни бъдат от полза.

 

Както и при другите клубове, така и в клуба по приложни изкуства е много забавно. Тук буквално правим от нищо нещо. Никога не бихте могли да си представите, че от малко вълна можете да направите бижу, което страхотно да си пасне с новия ви пуловер, или да направите своя собствена чаша за чай само с две-три шаблончета и малко бои. Или пък да сте готови с коледната украса само с шепа макарони, направени на ангелчета, различни цветове хартии и други подръчни материали.  В този клуб работим не само с лист хартия и боички, тук работим с ръчички и въображение.

p1000087 Всемирното Православие - ТОВА СМЕ НИЕ - "ЧИСТИ СЪРЦА"

За малко по-големите деца от нас има и друга  секция - по дърворезба, която се води също от госпожата по приложни изкуства. Тук най-вече се учим на търпение, защото  издялкването на една  дърворезба отнема повечко време, а се работи и с остри длета. Първо подготвяме инструментите си,  а после малко по малко правим прекрасни елементи и картини на дърво. Макар и по-бавно ние сътворяваме произведения на изкуството.

И на последно място, но не и по важност, се нареждат уроците по детски балет, който участва във всички прояви на нашия център. Тук се научаваме не само на нови стъпки, движения и танци, но и добиваме стройна походка и изправен гръб. Правим интересни композиции и малки представления.

Всяка група си има свой живот, но много обичаме да бъдем и заедно, особено когато правим поклоннически пътувания. Тази година ходихме до Рилския, Бачковския, Роженския, Кукленския и Араповския манастир. Много вълнуващо беше. Бяхме и в Златоград и продължихме до гръцката граница, където е построен параклисът „Св. св. Константин и Елена”. Направи ни впечатление, че там свещите имаха цени и в евро.

През лятната ваканция не прекъсва нашата дейност. Напротив, много ни се иска да сме заедно и да творим.

Е, това сме ние “Чисти сърца”, а на вас ви остава само да се присъедините към нас.  Очакваме Ви!

 

Руска Гергова, 17 г.