P1000523 Всемирното Православие - ДЕВОЙКАТА НА XXI ВЕК

  
 Автор:Ани Кацарова, 16 г.
 
 
Когато започнах да пиша тази тема, осъзнах, че белият ми лист е почти празен, а малкото написано е пълно с клишета от типа „девойката трябва или не трябва да бъде...”. Сега обаче се сещам за една много интересна среща, за една много интересна беседа на децата от Младежкия творчески център „Чисти сърца” с игуменката на Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян” – монахиня Анастасия.

 

 

Център на нашата приятелска беседа беше именно девойката и нейното място в обществото. Когато слушах думите на игуменката, в главата ми се появи образът на девойката, образ на нелицемерната любов. Точно тогава съзнанието ми беше пронизано от думите: „Красотата на жената се крие в нейната душа”.

Да, именно в душата, не в безбройните гримове и нови дрехи, а в добрата дума, утешителната усмивка и мъдрия съвет. Колко време и енергия отделяме, за да направим красива „опаковката” (външния вид), а как оставяме „съдържанието” (душата) да изгние. Девойката на XXI век не се различава съществено от тази, живяла през XVI  или XVIII век. Просто днес отдаваме все по-голямо значение на „опаковката”, сякаш момичето е стока, която се „купува” с черно BMW и скъпи дрехи. Въпреки това красиво и ценно е „съдържанието” под лъскавата „опаковка”, което също се „купува”, но на много по-висока цена, тази на търпението, грижата и любовта.

Така изведнъж завърши нашата беседа. В очите ми напираха сълзи, защото осъзнах колко е променено положението на девойката в обществото, колко по-ниско е вече то. Нужно е да разберем, че момичето е богатство, а не украшение и когато проумеем истинската стойност на това богатство, ще се научим да го ценим по достойнство.

 

На снимката:

Деца от „Чисти сърца” в Кукленския манастир

 (в. „Чисти сърца”, бр. 7, 2010 г.)