2%20(1) Всемирното Православие - ЮБИЛЕЙ НА МЛАДЕЖКИ ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР "ЧИСТИ СЪРЦА"   На 21. ноември. – Въведение на Пресвета Богородица, Ден на християнското семейство и на православната младеж, Младежкият Православен Център Чисти сърца отбеляза своя втори рожден ден. По този повод беше издаден юбилеен броя на в. “Чисти сърца”, посветен на съвременното състояние на православното семейство. Всемирното Православие има удоволствието да представи на своите читатели текстове от изданието.

 

 

 

 chisti%20sarca%20ubileen%20broj Всемирното Православие - ЮБИЛЕЙ НА МЛАДЕЖКИ ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР "ЧИСТИ СЪРЦА"

 

 

ДЕЦАТА РАЗСЪЖДАВАТ КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО ДНЕС И КАКВО СЕМЕЙСТВО ИСКАТ ТЕ САМИТЕ ДА СЪЗДАДАТ

Руска Андреева, 17 г.: „Да няма „камъче" под колелата на "семейната кола"

 

-   Българското семейство  е  едно от милиардите семейства по света. Семейните добродетели рядко зависят от националната или етническа принадлежност на членовете му. Иначе казано, българското семейство е преди всичко семейство, а след това - българско. И ценностите в едно семейство в нашата страна не се различават от тези в дадено семейство в Дания, Индия, САЩ, Япония... Навсякъде по света може да има топлина, уют, щастие, сплотеност, обич... Всяко семейство на земята се стреми към тях. Към тях се стремят и семействата в България, но дали успяват? Дали успяваме? Често се случва фасадата на идеалното семейство да крие откровеното безхаберие на родителите, твърде заети с кариерите си, за да обърнат внимание на децата си. Не рядко се случва и тази красива фасада да бъде разбита на парчета от юмрука на побеснелия, неуравновесен родител, видял в насилието изход от лична драма или неудобно положение. Домашният тормоз и оставянето на децата на произвола на съдбата са двете неща, които въпреки нежеланието ни да ги приемем, се случват в българските семейства.

Надеждата, вярата на повечето от нас е, че макар и да петнят лицето на много семейства, тези две неща не са основна практика и че идеалното семейство не е само красив параван, криеш ужасяващи истини. Аз също вярвам в това. Идеалното семейство, което съчетава в себе си перфектната комбинация от любов, разбирателство и уважение, съществува. Вярвам, че изконните семейни ценности не са загърбени в България. Вярвам също и че много семейства в страната ни са добри, макар и не идеални. И най-накрая - вярвам, че мисълта за семейство без недостатъци не трябва да бъде фикс идея за някого, защото именно тя може да се окаже "камъчето" под колелата на "семейната кола" и да доведе до обръщането й по пътя на живота.

Българското семейство днес за мен е точно такова, каквото трябва да бъде - съюз, основан върху взаимната обич и уважение на членовете му, макар както винаги и навсякъде, от това твърдение да има и изключения. Грозната гримаса на домашния тормоз, нехайството на родителите и несигурността на децата не засенчва красивата и топла усмивка на уюта в дома, любовта и радостта на децата, родени в едно щастливо българско семейство.

 

 

4%20(1) Всемирното Православие - ЮБИЛЕЙ НА МЛАДЕЖКИ ПРАВОСЛАВЕН ЦЕНТЪР "ЧИСТИ СЪРЦА"Катерина Милушева, 17 г.: „Най-важното нещо в живота ни”

 

- Какво всъщност е семейството? За много от нас то е най-важното нещо в живота ни. Доброто семейство се гради въз основа на добрите отношения и любовта към ближния. Когато липсват тези ценности, семейството не е пълноценно и се разпада.

За да съхраним семейството си, първо трябва да оценим неговата стойност, а след това  за съумеем да го укрепим. Нужно е да отделяме повече време на близките си, да споделяме нашите и техните проблеми и заедно да ги решаваме. Да бъдем заедно не само в лоши, но и в добри моменти. На всеки празник да се поздравяваме и да си пожелаваме хубавите неща.

 

Снежан Първанов, 17 г. : „Надявам се да спрат проблемите в семействата”

 

- Аз искам да създам едно много възпитано семейство. Да бъде голямо - примерно от пет члена. Когато създаваме семейство, ние си мислим, че няма да имаме никакви проблеми, но в едно семейство винаги ги има. Може да са малки, но има проблеми. Всеки мечтае да има добро семейство, но не всеки мисли, че трябва да бъде по-отговорен. Лично аз искам да си имам семейство с две дечица, които страшно много да обичам. Ще ги възпитам така, че да уважават по-възрастните от тях. Да обичат родителите и своите приятели. Надявам се, че всеки ако мисли така, ще спрат проблемите в семействата.

 

Илия Илиев, 20 г.: „Да сме едно цяло всички в  него”

 

- Бих искал да създам семейство с добри, възпитани деца, с чисти сърца. Да бъдат мили един към друг, да се уважават, да се подкрепят в най-трудните ситуации. Да сме едно цяло всички в него. За да имаш такова семейство, трябва да имаш идеален партньор, тоест добър другар, за да имаме здраве, късмет, успехи, да научим децата си на православен начин на живот, да почитат светиите и празниците ни. Да ги научим да разбират от хумор и да са трудолюбиви. Искам семейство, в което да има справедливост, честност един към друг, уважение и любов, усмивки. Семейство, в което децата да се развиват правилно, защото те са много важно щастие за нас в живота. Иска ми се детето ни да бъде момиченце, с което да си играем, да го пазя и да му давам любов в живота. Искам също да има и близначки. Но и повече деца, ако се случат, ще се радвам от сърце. Каквото каже Господ, това ще е!


 

Анастасия Райдовска, 17 г.: „Нямаме търпение да се изслушваме”

Българското семейство днес е по-различно от миналото. Традициите са различни, не всички добри традиции са запазени. Сега по-рядко родителите отделят време на децата си. За тях винаги нещо друго е по-важно. А любовта, грижите и вниманието са едни от най-ценните неща в едно българско семейство и ние, децата, жадуваме за тях.

Знаем, че понякога и ние не сме прави. Когато ни се направи забележка, се сърдим. Не реагираме  добре или се ядосваме, а родителите го правят за наше добро. Нямаме търпение да се изслушваме, да разговаряме помежду си. В миналото е нямало толкова много конфликти, колкото сега, поне аз така мисля.

В едно семейство най-важното е да има обич и разбирателство, да си вярваме и да се разбираме. Това ще е добре за бъдещето ни, но в днешно време все по-малко хора се замислят за бъдещето ни.