DSCN3103 Всемирното Православие -  ЕДИН ВАЖЕН И ЩАСТЛИВ ДЕН Е ЗАВЪРШВАНЕТО НА ДУХОВНАТА НИ УЧЕБНА ГОДИНА - ФОТОРЕПОРТАЖ

Денят на Всички Български светии, 26 юни, бе един важен и щастлив ден за нас - ”Чистите сърца”, защото организирахме празник, за да отчетем нашата успешна учебна година. На този ден всички деца от Младежкия православен център  "Чисти сърца" се събрахме в нашия Катедрален храм "Св.Висарион Смоленски", за да участваме във водосвета за здраве и благоденствие на нас и родителите, на учителите и на всички, които ни подкрепят. Водосветът бе отслужен от отец Димитър Михайлов след празничната литургия. 

Бяхме донесли и две големи пити, за да бъдат осветени и всички 98 деца да си отчупим от тях. След това родители и гости дойдоха в Неделното училище на втория етаж в храма, където е нашето любимо място за творчество и усвояване на духовни знания.

За да обобщим какво сме направили през изминалата учебна 2010/2011 година, всички се приготвяхме до последно, защото очаквахме не някой друг, ами нашите родители, за да видят какво сме правили през учебната година в центъра на "Чисти сърца". Минутка след минутка вълнуващо настъпи уреченият час. Точно в 10.30 през вратат на центъра влезнаха нашите родители, баби, дядовци и малките ни сестричета и братчета.

Нашият празник откри с концерт  вокалната ни група за песнопения с ръководител Соня Цветкова. Омагьосани от звънливите гласчета на децата си, всички слушаха в захлас. Развълнуваха се и от молитвичките и от стиховете в изпълнение на талантливите  рецитатори с ръководители Николина Жекина и Радка Георгиева. След малките сладури беше ред на нашата презентация, дело на 18-годишната Бетина Терзиева от клуб „Деца-журналисти” с ръководител Росица Примовска, в която бяха отбелязани със 130 снимки и кратък текст  нашите дейности през изминалата духовна учебна 2010/2011година.

Гостите се запознаха и с двете изложби, разположени в залата на Неделното училище. Децата от групите по изобразително и приложно изкуство и  по дърворезба с ръководители Катя Савова и Симеона Савова-Коруева показаха своите произведения на изкуството – рисувани на дърво икони, оригинални сувенири от вълна и други подръчни материали, рисувано стъкло и монотипии, фигурки от пластелин и рисунки върху камъчета. А Клуб „Деца-журналисти” представиха фотоизложбата „Природа, архитектура, лица” – резултат от поклонническите пътувания през миналата година.

Дойде най-вълнуващият момент - раздаването на грамоти и свидетелства за завършено обучение в "Чисти сърца". Всички бяхме радостни. Връчвайки свидетелствата, ръководителят на центъра Надежда Митева благодари на нас, децата, че сме се трудили усърдно през учебната година, на нашите родители, на ктиторите на храма семейство Баткови, на всички, които ни помагат. Поздрав  получихме и от секретаря на Архиерейското наместничество отец Запрян Шиков. Той ни предаде благослова на архиерейския наместник архимандрит Висарион, който в същото време отслужваше светата литургия в манастира на Кръстова гора за Деня на Всички Български светии.

Председателят на Доброволческата организация "Чисти сърца" Невена Делчева напомни за продължаващата ни акция "Цветните балкони на Смолян" и подкани всички присъстващи да се включат като си вземат от приготвените преди това от нас разсади или сами дадат личен пример на децата си, като украсят балконите и прозорците в родния ни град с красиви цветя. А аз закрих нашата малка вълнуваща среща с благодарствено слово към всички, които са ни подкрепяли през цялата година и са се грижели нашият център да се развива,  да върви само напред.

На всички гости  предоставихме като подарък библии за деца, християнска етика и други материали за четене. Предложихме им да си вземат от нашите плакати за новия ни конкурс за добротворство през лятото „Цветна случка” - за рисунки, снимки, есета и кратки репортажи.  Обявихме го заедно с Електронния сайт „Всемирното православие” и се надяваме не само деца и ученици от България да участват в конкурса, а и наши връстници от Европа и света.

Пожелаваме на всички щастливо и благодатно лято!

 

 DSCN3064.JPG - 29.22 Kb

 

 DSCN3112.JPG - 28.37 Kb

 DSCN3087.JPG - 29.11 Kb