P1220290 Всемирното Православие - КАК ОТПРАЗНУВАХМЕ ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО ДЕЦАТА ОТ ЦЕНТЪРА „ЧИСТИ СЪРЦА”

Вълнението ескалираше във всеки един от нас. Всички се приготвяхме трескаво. Оставаха само няколко минути до началото на концерта, благословен от архиерейския наместник архимандрит Висарион. Всеки питаше” „Добре ли изглеждам? Пълна ли е залата? Там ли са мама и татко? А баба и дядо?”.

 Залата беше препълнена. Всички заехме „стартови позиции” и така, докато започна нашият тържествен концерт по случай Деня на християнското семейство и православната младеж и третия рожден ден на Младежки православен център „Чисти сърца” към катедрален храм  „Св.Висарион Смолянски” в Смолян.

На 21.11.2011г, в малката зала на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов”,  точно в 18,00 светлините загаснаха и започна нашият концерт. В началото бе представена  презентация за Въведение Богородично, съпроводена със знаменития глас на Борис Христов. След това Стоян Янев от „Чисти сърца” прочете есе за Богородица. Трогателна беше сценката, която представяше въвеждането на Дева Мария на три-годишна възраст от родителите й в светия храм.  След това на сцената излязоха нашите малки сладури – децата по вероучение и групата по хорово пеене.

Дойде и нашият ред – на водещите. Аз и Нели Хронева излязохме на сцената под светлините на прожекторите, за да обявим нашия девети по ред концерт и да приветстваме всички гости, уважили ни с присъствието си. След аплодисментите поканихме на сцената отец  Запрян - секретар на Архиерейското наместничество в Смолян, който произнесе проповед за Въведение Богородично и ни поздрави за празника. Той предаде благослова на Пловдивския митрополит Николай към всички нас и пожеланията му ние, децата, да се учим добре и живеем правилно.

След поздравлението нашият концерт продължи с най-малките наши участници – децата от Целодневна детска градина „Митко Палаузов” в Райково. Те изпълниха поучителна сценка, свързана с  миналото и бъдещето, с  уважението към възрастните хора.

Децата изпълниха своята сценка и след тях, ред беше на нашите две презентации, свързани с поклоннически и творчески пътувания – до Кърджали с групата по вероучение и до Гърция с групата деца-журналисти. Клипчето за Кърджали само говореше за себе си в снимки – посещението на духовното средище „Св. Успение Богородично” и срещата с отец Боян Саръев. А клипа за Гърция представиха Анастасия Райдовска и Катерина Милушева от групата по журналистика.

След видео представянето на нашата дейност последваха изпълненията на новосъздадената вокална група на Второ основно училище „Проф. Д-р Асен Златаров” и на Детския фолклорен танцов театър „Еньовче”.

Концертът ни продължи с още една презентация. Този път тя се отнасяше за доброволческата ни организация „Чисти сърца”, която на този ден навърши една година. За нашите доброволчески акции разказа на публиката председателят на нашата организация – Невена Делчева.

След всички тези чудесни изяви концертът ни завърши с поздравителни адреси от кмета на община Смолян Николай Мелемов и от директора на ОД на МВР в Смолян комисар Хаджихристев.  Гайдарите от Детския фолклорен ансамбъл „Орфей” и танцьорите от „Еньовче” завършиха събитието с хоро на сцената, а публиката, станала на крака,  бурно им ръкопляскаше.

По повод на празника децата-журналисти издадохме специалния брой на вестник „Чисти сърца” и го подарихме на присъстващите на концерта. Вестникът ни се разпространява безплатно в учебните заведение и в храмовете.

 

 P1220293.JPG - 59.25 Kb

 

 

 P1220308.JPG - 45.76 Kb

 

 P1220302.JPG - 51.76 Kb

 

 P1220316.JPG - 51.17 Kb

 P1220345.JPG - 50.04 Kb

 P1220347.JPG - 56.17 Kb

 

 P1220362.JPG - 62.97 Kb

 P1220380.JPG - 62.66 Kb

 P1220391.JPG - 48.70 Kb

 P1220403.JPG - 44.67 Kb

 

 P1220411.JPG - 64.05 Kb