Svisarion Всемирното Православие - "РАДВАЙ СЕ, ОТЧЕ НАШ ВИСАРИОНЕ, МОЛИТВЕНИЧЕ НА БЪЛГАРСКИЯ РОД!" (из тропара на св. свщмчк. Висарион Смолянски, глас 4)

Пловдивският митрополит Николай пристига в Смолян за празника на катедрален храм „Св. Висарион Смолянски”. В неделя, 29 юли, той ще оглави празничната света литургия, в която ще участва и свещенството от Смолянска духовна околия. Това ще бъде шестият храмов празник след откриване и освещаването на „Св. Висарион Смоленски” на 2 юли 2006 г. от блажено почившия Пловдивски митрополит Арсений. Шест години след откриването на храма жители на Смолян и гости от страната отново ще сведат глави пред подвига, добродетелността и житието на светеца – закрилник на града и на Родопите, и ще се помолят за укрепване на вярата и за по-добри бъднини. Празничната литургия ще започне в 9.00 часа, съобщиха от Архиерейското наместничество в Смолян.

Църквата "Св. Висарион Смоленски" носи името на първия епископ на Смолян, живял по времето на султан Мехмет Четвърти и жестоко убит от турците. Покровителят на храма станал жертва в името на Христа през 1670 г., по време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите. Той не се съгласил да приеме исляма и дал смел и светъл пример на родопското население. В неговото житие четем: ”В ранното утро на 29 юли 1670 г. епископ Висарион Смоленски бе тръгнал, придружен от 10 души охранители, всички на коне и добре въоръжени, от Долно за Горно Езерово. Но ненадейно в долината се появи голяма въоръжена чета от турци. Той не се предаде доброволно. След тежък и кървав бой бе заловен жив. Отказал да приеме ислямската вяра, епископ Висарион изтърпя адски мъки, без да се уплаши и без да моли за милост. Измъчваха го, поругаха го публично и го развеждаха гол из града за показ. Епископът понесе и тая гавра със смирение. Най-сетне един освирепял турчин излезе от тълпата и с остър нож го прободе в гърдите.” През 1987 г. Българската православна църква го канонизира за светец.

Трогателно е да се знае, че този новопостроен храм в Родопите се посещава често и от наследници на помохамеданчени в миналото българи, които търсят единение и мир с изконната вяра. Като доказателство, че родопското население е с обща българска кръв и общи интереси за опазване на родния ни край от чужди посегателства, за толерантно отношение между населниците в планината. В съвременното ни столетие катедралният храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян се превръща в истинско ново духовно средище на българщината и Христовата вяра в Родопите, модерно и пищно съграден, но по всички православни канони.

IMG_71091 Всемирното Православие - "РАДВАЙ СЕ, ОТЧЕ НАШ ВИСАРИОНЕ, МОЛИТВЕНИЧЕ НА БЪЛГАРСКИЯ РОД!"Храмът е втори по големина в България след храм „Св. Александър Невски” в столицата ни София. Съграждането му става благодарение основно на ктиторското семейство Тодор и Здравка Баткови и на хора-дарители от Родопите, страната и чужбина. Уникален е в архитектурно отношение. Негови автори са смолянските архитекти Антон Тодоров и Николай Бечев. Инженер-конструктор е Ангел Бедров. Главният иконостас е изработен от проф. Кънчо Цанев, а иконите са изрисувани от група иконописци под ръководството на преподавателите Елена Дечева и Дечко Дечев.

Храмът включва вътрешен параклис „Св. Теодор Тирон” с изработен иконостас от известния момчиловски резбар Христо Петров. Има крипта, библиотека, неделно училище, църковен магазин и прицърковна къща. 11 камбани, от които най-голямата тежи 2 тона, огласят сутрин и вечер всеки ден града. Възвестяват Божията слава и дават сила и мир за добруване между хората и надежда за по-добър и по-праведен живот.

От 21 ноември 2008 г. /Въведение Богородично и Ден на християнското семейство/ към катедрален храм „Свети Висарион Смоленски” активно започва да действа Младежки православен център „Чисти сърца” с групи по вероучение, хорово пеене, приложно и изобразително изкуство /включително  и икони/, клуб „Деца-журналисти”, заедно с развита разностранна доброволческа дейност и издаване на вестник „Чисти сърца”.