DSCN6665 Всемирното Православие - ДОБРОВОЛЦИ ОТ „ЧИСТИ СЪРЦА” СЕ ПОКЛОНИХА И ПОРАБОТИХА НА КРЪСТОВА ГОРА

Новоприетите студенти от клуб „Деца-журналисти” към Младежкия православен център „Чисти сърца” в Смолян предадоха доброволческата щафета на по-малките тържествено и символично на една от духовните светини на България – Кръстова гора. Те пътуваха до там с благословението на игумена на манастирския комплекс архимандрит Висарион, който е архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, и с подкрепата на Здравка Баткова, председател на сдружението „Свети Висарион Смолянски”, в рамките на което действа центърът „Чисти сърца”.

Твърде развълнувано, а и твърде отговорно порасналите деца участваха в ритуала, който стана пред голямата манастирска църква „Покров на Пресвета Богородица” в присъствието на отец Серафим от монашеското братство. Председателят на Младежката доброволческа организация „Чисти сърца” Невена Делчева и заместничката й Руска Гергова връчиха „Тетрадката-дневник за добрите дела” на седмокласника Теодор Аръчков с поръката да поеме от сърце и добре да ръководи ентусиазма на децата от „Чисти сърца”, ориентиран към добротворство, а не към разпиляване на ценното им свободно време. Теодор прегърна тетрадката усмихнат, защото  е един от най-активните доброволци и знае, че  в този дневник ще се запишат още много, много сърцати дела в полза на хората и вярата.

Отец Серафим поздрави децата и им пожела нови успехи, всички получиха като подарък икони „Света Троица”. Той им разказа историята на Кръстова гора и чудотворните дела, които стават тук. Покани ги да влязат в църквата и се поклонят на безценната реликва – частицата от Христовия кръст от Голгота, донесена тук през 2009 г. Тогава българското правителство извади от секретния фонд на  Националния исторически музей частица от реликвата,  вгради я на позлатен кръст и я подари на Пловдивска епархия. А митрополит Николай след това със специална церемония пренесе Кръста и частицата на Кръстова гора, за да могат хилядите поклонници от страната и чужбина да я докоснат и потърсят спасение от Христа. Частта от Христовия кръст се е съхранявала у нас от 1917 година, когато сме я получили като дар от Охридската  архиепископия. Легендата разказва, че Голготският  кръст, на който бил разпънат Христос,  е открит от царица Елена – майката на византийския император Константин, преди 17 века, и двамата равноапостолни. Досегът до кръста има чудодейна целебна сила.

Доброволците от „Чисти сърца” ритуално влязоха в храма, запалиха си свещички, записаха си имена за здраве и се помолиха. След това поеха нагоре към върха, където се издига Чудотворният кръст, поставен тук през 30-те години на миналия век по поръка на цар Борис ІІІ, благодарен, че сестра му Евдокия  се излекувала на Кръстова гора.  От двете страни на алеята нагоре са разположени 12-те параклиси, посветени на 12-те апостоли, първите  Христови ученици, а сега се довършва и тринадесетият -  на небесния закрилник на българския народ  свети Йоан Рилски. Във всеки един   децата влязоха и запалиха свещички. Там срещнаха сладкодумната баба Елена от село Борово, която поддържа параклисите  от много години и която е станала свидетел на различни чудеса с поклонници от цялата страна, дошли с вяра и последна надежда, че Кръстова гора ще им помогне. „Вие сте получили духовна покана, за да сте тука”, каза им тя, и ги посъветва да имат повече вяра и дълготърпение, което много липсва на младите сега.

Децата се срещнаха с игумена архимандрит Висарион, който благослови добрите им намерения  да развиват доброволческата си дейност на по-широка основа, пожела им успехи в училище и укрепване във вярата. Те вече бяха почувствали  неговата  проповед за Кръстова гора, че „тук е свещено място, в което човек намира утеха, надежда и упование,  че за вярващите е Божествен подарък. Кръстова гора дава сили мъдро да живееш, праведно да мислиш. Тук в молитвен унес човек пречиства съвестта и сърцето си.”

В този чудесен ден от лятната ваканция на доброволците трябваше  да се осъществи  и благотворителната им акция – да почистят района. Но се оказа, че са…  леко разочаровани. Нямаше много  работа за различните инструменти, които носят. Целият манастирски комплекс се поддържа чисто и подредено, личи си грижата още от входната арка.

Намериха, естествено, какво да поработят. Пометоха листата  по алеята между параклисите, а после се отправиха  към аязмото „Гълъбичката”, където откриха само там, надолу под лечебния извор, отпадъци от туристи и поклонници. Почистиха ги, а след това се заеха  да окопаят и полеят цветните градинки около параклиса „Живоприемни източник”. Той се поддържа от леля Мария, идваща през лятото от Старозагорско тук да помага. Тя им показа как да изчистят от восъка свещниците, даде им да запалят кандилото. С тях бяха учителките по вероучение Николина Жекина и Радка Георгиева заедно с майките Снежана Аръчкова и Велислава Райдовска.

Какво свързва децата от „Чисти сърца”, прекрачващи вече четири години прага на катедралния храм „Свети Висарион Смоленски” в Смолян? Обща цел. Общи интереси. Общо желание да се придобива духовна култура. Общ стремеж да се  търси Истината, че Бог е Този, който помага на всеки, но според вярата му. Да се знаят и спазват традициите на нашия народ, които са християнски, и да се почитат светиите. Да се живее  в мир и уважителност в обществото.  На практика да се прилагат добродетели, които са били ценни за всички времена и ще са ни нужни за бъдещето. Влизането в храма не е само прекръстване и палене на свещ.

Преди не цели две години бе създадена Младежка доброволческа организация „Чисти сърца” от децата-журналисти по идея  на 16-годишната тогава Невена Делчева, която естествено стана и неин председател. В тетрадката-дневник, която пое Теодор, са записани  15 доброволчески акции, значими не само по размер, а и по направления.

От сърце благодарим на всички, които ни подкрепят, които стават съпричастни към детските благотворителни акции, веднага след като ги обявим. В „Чисти сърца” нямаме модел за измерение кой колко е дал и дава. Важно е всеки да се старае да вложи колкото се може повече от себе си за общото дело и да се чувства радостен от това. Големите си тръгват… Ще следват пътя си в различни университети в София, Пловдив, Стара Загора. Не би трябвало тава да звучи като раздяла, но то си е факт. И боли. Ярка група напуска „Чисти сърца”. Ярка група оставя наследство, което трябва да се развива с нова сила. Малките го знаят. За тях досега бяха голяма опора децата-журналисти и доброволци Ани Кацарова,  Анастасия Райдовска, Бетина Терзиева, Катерина Милушева, Невена Делчева, Руска Гергова, Снежан Първанов. Техните места трябва да се заемат достойно от малките.   Трябва да се постараем!

За довиждане председателката Невена Делчева, която ще изучава зооинженерство, сподели:

„Дойдох в "Чисти сърца"‘ почти веднага след създаването на Центъра и от тогава не е имало и момент, в който да съжалявам че съм станала част от това място, от този център, от това голямо семейство. Научих куп интересни и важни неща, които съм сигурна, че ще ми помогнат и за в бъдеще, като например как да правя добри репортажи, как да използвам камерата, така че да покажа какво чувства човекът, когото снимам, или пък да покажа моите чувства от заснемането на един невероятен пейзаж. Но уроците, които никъде другаде не мога да получа, са как да бъда съпричастна към проблемите на останалите хора, как да им помагам, работейки в екип и че всяко нещо е нужно да се прави с вяра и усмивка, за да се получи както трябва. За всеки, който е споделил или ще сподели дори само момент от своя живот с „Чисти сърца”, ще има в сърцето си мъничка топлинка, която ще го топли навсякъде, където и да е, каквото и да прави. Въпреки че ще  бъда на 200 км от „Чисти сърца”, те ще са близо до мен заради тази топлинка и съм сигурна, че един ден пак ще работим заедно.”

 

DSCN6371.JPG - 41.81 Kb

 

DSCN6452.JPG - 42.98 Kb

DSCN6458.JPG - 39.89 Kb

IMG_2814.JPG - 36.84 Kb

IMG_2821.JPG - 40.01 Kb

IMG_2823.JPG - 39.35 Kb

IMG_2842.JPG - 41.16 Kb

IMG_2848.JPG - 47.66 Kb

IMG_2866.JPG - 29.52 Kb

 

IMG_2906.JPG - 52.17 Kb

IMG_2908.JPG - 45.96 Kb