IMG_0395 Всемирното Православие - „КОЙТО НЕ ПРИЕМЕ ЦАРСТВОТО БОЖИЕ КАТО ДЕТЕ, НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В НЕГО” (Откриване на неделното училище към храм „Свети Николай Чудотворец” в гр. Смолян )

Неделното училище към храм „Свети Николай Чудотворец” в Смолян за втора година събра деца, поискали да знаят повече за Бог, доведени от родителите, разбира се. Откриването на духовната учебна година стана с водосвет, извършен от храмовия свещеник Васил Маджаров, който е и ръководител на Неделното училище. Той поръси децата със светена вода и им пожела успех. Разказа им библейската случка, когато учениците на Иисус Христос го попитали кой е по-голям, а Той, като вдигнал нависоко едно дете, отговорил: „Който иска да влезе в царството Божие, трябва да стане като дете”.

„Ще се постараем  да ви водим по пътя към Господ, каза на децата отец Васил, да ви научим на основните правила на Библията. Освен, че е Свето писание, тя е Книга на живота, затова ние всички трябва да я знаем. Тя е единственото правилно, истинско учение.”  Той честити на всички първия учебен ден в църквата с думите: „ Нека  Бог да ви благослови със здраве, живот и благоденствие, със запомняне и усвояване освен на науките в училище и науката на науките – Библията.”

Отец  Васил се започна  с новите деца и след кратък отдих в двора на църквата се проведе първото занятие.

Особено впечатлени бяха новодошлите. Чувстваха се малко странно, в свят, различен от ежедневието и вълнуващ. Ето какво споделиха две деца. Мария Ковачева на 11 г.: „Когато влязохме в църквата, видяхме хора, които се прекръстваха и си купуваха свещи. След това ги палеха, вероятно за здраве на близките им. След водосвета отецът ни обясни какво ще правим в Неделното училище. Почерпиха ни с питка. После играхме, рисувахме и се радвахме. Надявам се това, което правя, да е полезно.”

Антония Кушлева, също на 11 г., каза: „Днес беше чудесно. Четоха ни молитви. Църквата е много хубава, изрисувана е цялата отвътре с икони.”

Децата сега не знаят, че „който не приеме царството Божие като дете, няма да влезе в него”, но когато пораснат, ще са благодарни, че някой ги е въвел, ще разберат, че царството Божие е започнало да се заражда, когато за първи път са прекрачили прага на храма с трепет, възхита и любопитство. Когато за първи път с  ръка над тях свещеник ги е благословил и бащински ги е посъветвал да се ползват от най-истинската книга, от най-истинското знание – Библията.

Миналата година Неделното училище бе обявено в Деня на покровителя на българския народ Св. Иван Рилски. 19 октомври ще е рождения ден на това мило духовно обединение – Неделното училище към  храм „Св. Николай Чудотворец”, и първия учебен ден. Тази година занятията започнаха седмица по-рано, за да могат децата да се подготвят за  храмовия празник на църквата „Св. Иван Рилски” в с. Средногорци, община Мадан, който се обслужва от отец Васил Маджаров. Той обяви на децата, че им прави подарък за новата духовна учебна година – пътуване до Средногорци с участие в празника на църквата там и в песнопенията.

Би трябвало всеки храм да приобщава малките, настоятелите и хористите да водят внуците си, родителите да дават личен пример. На едно, две… пет деца да се покаже Пътя, е благодат, камо ли на повече. Защото само в храма децата ни няма да пострадат физически и духовно от съвременните набези.

 

 IMG_0368 Всемирното Православие - „КОЙТО НЕ ПРИЕМЕ ЦАРСТВОТО БОЖИЕ КАТО ДЕТЕ, НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В НЕГО” (Откриване на неделното училище към храм „Свети Николай Чудотворец” в гр. Смолян )

 IMG_0376 Всемирното Православие - „КОЙТО НЕ ПРИЕМЕ ЦАРСТВОТО БОЖИЕ КАТО ДЕТЕ, НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В НЕГО” (Откриване на неделното училище към храм „Свети Николай Чудотворец” в гр. Смолян )

 IMG_0408 Всемирното Православие - „КОЙТО НЕ ПРИЕМЕ ЦАРСТВОТО БОЖИЕ КАТО ДЕТЕ, НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В НЕГО” (Откриване на неделното училище към храм „Свети Николай Чудотворец” в гр. Смолян )

IMG_0411 Всемирното Православие - „КОЙТО НЕ ПРИЕМЕ ЦАРСТВОТО БОЖИЕ КАТО ДЕТЕ, НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В НЕГО” (Откриване на неделното училище към храм „Свети Николай Чудотворец” в гр. Смолян ) 

 IMG_0423 Всемирното Православие - „КОЙТО НЕ ПРИЕМЕ ЦАРСТВОТО БОЖИЕ КАТО ДЕТЕ, НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В НЕГО” (Откриване на неделното училище към храм „Свети Николай Чудотворец” в гр. Смолян )

IMG_0434 Всемирното Православие - „КОЙТО НЕ ПРИЕМЕ ЦАРСТВОТО БОЖИЕ КАТО ДЕТЕ, НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В НЕГО” (Откриване на неделното училище към храм „Свети Николай Чудотворец” в гр. Смолян )

IMG_0435 Всемирното Православие - „КОЙТО НЕ ПРИЕМЕ ЦАРСТВОТО БОЖИЕ КАТО ДЕТЕ, НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В НЕГО” (Откриване на неделното училище към храм „Свети Николай Чудотворец” в гр. Смолян )