IMG_1673 Всемирното Православие - ОТПРАЗНУВАНИ БЯХА ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО И 5 ГОДИНИ „ЧИСТИ СЪРЦА”

Пет години от създаването си отпразнува Младежкият православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян. На рождения си ден - Въведение Богородично, центърът реши да почете 90-годишнината от рождението на отец Михаил Михайлов в храм „Света Богородица” и измести празникът си за 22 и 23 ноември, петък и събота. Като архиерейски наместник  близо 20 години, отец Михаил има принос в организацията за построяването на храм „Свети Висарион Смоленски”  /седалището на „Чисти сърца”/, което бе отбелязано в поздравителния адрес на председателя на сдружението Здравка Баткова.

На 22 ноември  следобед бе отслужен празничен водосвет от секретаря на Архиерейското наместничество протойерей Запрян Шиков, предстоятеля на храм „Свети Висарион Смоленски” отец Димитър Михайлов /син на 90-годишния отец Михаил/ и отец Васил Маджаров от храм „Свети Николай Чудотворец”, където за втора година функционира Неделно училище в съдружие с „Чисти сърца”. С песнопения във водосвета участва и детският хор „Чисти сърца”.

Отец Запрян Шиков преподаде поздрава за 5-годишнината на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и отеческите му заръки към децата да живеят неотклонно във вярата, да са послушни и трудолюбиви като пчеличките и винаги пътят им да бъде огрян от Божията светлина. Отец Запрян оздрави децата и от името на архиерейския наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, чийто благослов е публикуван на първа страница на детския вестник „Чисти сърца”, а от свое име  пожела на тях и ръководителите им още дълги години занапред  успехи, много здраве, много усърдие и да са пример за другите във вярата.

По повод годишнината кметът на Смолян Николай Мелемов изпрати подарък на децата с пожеланието: „Бъдете все така светли и чисти в мислите и делата си!” Бяха прочетени поздравителните адреси от Областна дирекция „Полиция”, Съюза на инвалидите в Смолян, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в Момчиловци и др., в които се изразява уважение към делото на „Чисти сърца” и благодарност за съвместните прояви, насочени към възпитанието и духовния ръст на децата и младежите в Смолян и Родопите.

За празника си децата от групите по хорово пеене в ръководител Соня Цветкова и по вероучение с ръководители Николина Жекина и Радка Георгиева  подготвиха стилна музикално-поетична композиция „Въведение Богородично”. Тя бе наситена с възхвални църковни и духовни песни и стихове за Божията Майка и благодарности към Нашия Спасител Исус Христос, към  нашите семейства, съхраняващи и в трудното ни време Божиите заповеди да имаме вяра и любов, търпение смирение, да обичаме родния си край и родината, да помагаме на църквата. Емоционален поздрав към всички отправиха две дечица от ОЗД „Митко Палаузов” – Мартин и Михаил, които артистично изпълниха библейската истина за сътворението на света.

За  5-годишнината на „Чисти сърца” се потрудиха и групите по изобразително и приложно изкуство и клубът „Деца-журналисти”. Малките рисувачи  със своята ръководителка художничката Катя Савова подготвиха и откриха в преддверието на храма красива тематична изложба, а репортерите участваха в списването и издаването на вестник „Чисти сърца”, посветен на Въведение Богородично и  Деня на християнското семейство и православната младеж.

Съботният ден бе наситен с много милостиви чувства и радост за дарителското изложение, което Младежката доброволческа организация „Чисти сърца” осъществи. Тя бе създадена на Въведение Богородично преди 3 години с председател ученичката Невена Делчева, сега студентка. Тя, заедно с  Руска Гергова и Снежан Първанов, също вече студенти, продължават активно да участват в дейността на „Чисти сърца”. Досега за три години доброволците са осъществили 21 различни благотворителни акции за деца инвалиди, сираци, болни и социално слаби хора, домовете за деца без родителски грижи и за възрастни хора, за почистване на различни природни места и  забележителности, за разкрасяване на част от града с акцията „Цветните балкони на Смолян” и др. Най-сърдечни благодарности изказваме на всички добри хора дарители, които подкрепят всяка наша доброволческа акция. Сегашната благотворителност бе осъществена от родителите на децата в „Чисти сърца”. Те щедро предоставиха за дарителското изложение по повод 5-годишнината на „Чисти сърца” големи количества нови и запазени детски дрехи, играчки, книги и учебни помагала. Всичко бе изложено пред храма на 23 ноември, събота, и бе оповестено на гражданите от каквото се нуждаят, да дойдат сами да си изберат. След приключване на акцията останалото дарение бе предадено на Съюза на инвалидите в Смолян.

Много приятен и по детски красив завършек на празничните дни бе почерпката в сладкарница от председателя на Сдружението с нестопанска цел „Свети Висарион Смоленски” Здравка Баткова. Вкусни торти и други почерпки, забавни групови игри, много радостни чувства и  веселия предизвикаха децата спонтанно да отправят поздрав към г-жа Баткова: „Да има много приятели както децата от „Чисти сърца”!”

 

 

 IMG_1676.jpg - 39.96 Kb

 IMG_1688.jpg - 38.95 Kb

 IMG_1768.jpg - 45.11 Kb

 IMG_1779.jpg - 49.92 Kb

 IMG_1819.jpg - 45.04 Kb

 IMG_1789.jpg - 47.41 Kb