IMG_3243 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА” СЪЗДАДОХА БЛИЗО 1000 БУКЕТЧЕТА ОТ ВЪРБИЧКИ И ЗДРАВЕЦ ЗА ЦВЕТНИЦАПо традиция и тази година в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян бе организирано колективно връзване на букетчета  от върбички и здравец за Цветница. Близо 1000 букетчета  приготвиха  децата по вероучение от центъра „Чисти сърца” към храма с преподавателки Николина Жекина и Радка Георгиева, двете служителки на храма Виолета Барганска и Маргарита Коруева и доброволки от БЧК, водени от Веселка Русинова. Тук бе и председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева, която с радост сплете венчета за децата.

Както се знае, върбовите клонки символизират палмовите клонки, които хората възторжено хвърляли пред нозете на Иисус Христос, когато влизал в Йерусалим като Спасител. Предишният ден, в съботата, Той възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар. Затова и ритуалът по връзване на върбички в храма носи много радост и настроение, вяра за бъдните дни. Цветница е един от най-красивите празници в Родопите, освен това е и духовна подготовка за Великден. След светата литургия за празника и освещаването на върбичките предстоятелят на храма отец Димитър Михайлов ще ги раздаде на вярващите за здраве и благоденствие на домовете им.

На Велики четвъртък отново ще бъдем заедно „Чисти сърца”, БЧК, Съюзът на инвалидите и Ресурсният център за деца със специални потребности, който ще донесе сварени яйца, за да се боядисат. Боядисването на великденски яйца ще стане пред храма, за да се включат по желание и минаващите граждани.

 

 IMG_3244 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА” СЪЗДАДОХА БЛИЗО 1000 БУКЕТЧЕТА ОТ ВЪРБИЧКИ И ЗДРАВЕЦ ЗА ЦВЕТНИЦА

 IMG_3246 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА” СЪЗДАДОХА БЛИЗО 1000 БУКЕТЧЕТА ОТ ВЪРБИЧКИ И ЗДРАВЕЦ ЗА ЦВЕТНИЦА

 IMG_3255 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА” СЪЗДАДОХА БЛИЗО 1000 БУКЕТЧЕТА ОТ ВЪРБИЧКИ И ЗДРАВЕЦ ЗА ЦВЕТНИЦА

 IMG_3268 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА” СЪЗДАДОХА БЛИЗО 1000 БУКЕТЧЕТА ОТ ВЪРБИЧКИ И ЗДРАВЕЦ ЗА ЦВЕТНИЦА

 IMG_3271 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА” СЪЗДАДОХА БЛИЗО 1000 БУКЕТЧЕТА ОТ ВЪРБИЧКИ И ЗДРАВЕЦ ЗА ЦВЕТНИЦА

IMG_3277 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА” СЪЗДАДОХА БЛИЗО 1000 БУКЕТЧЕТА ОТ ВЪРБИЧКИ И ЗДРАВЕЦ ЗА ЦВЕТНИЦА

 IMG_3284 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА” СЪЗДАДОХА БЛИЗО 1000 БУКЕТЧЕТА ОТ ВЪРБИЧКИ И ЗДРАВЕЦ ЗА ЦВЕТНИЦА

 IMG_3311 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА” СЪЗДАДОХА БЛИЗО 1000 БУКЕТЧЕТА ОТ ВЪРБИЧКИ И ЗДРАВЕЦ ЗА ЦВЕТНИЦА