IMG_5797 Всемирното Православие - МАНАСТИРЪТ „СВ. МИНА” КРАЙ СОФИЯ И КУЛТЪТ КЪМ СВЕТЕЦА

Това е единственият манастир в България, посветен на многопочитания великомъченик и чудотворец св. Мина, убит за Христовата вяра при императорите Диоклетиан и Максимиан през 296 г.

Чудотворната икона на св. Мина

До манастира се стига и с градски транспорт, автобус № 24 спира до Пречиствателната станция, а оттам до св. обител има 10 минути път. Поради голямата посещаемост от години до самия манастир върви маршрутка № 11, чиято първа спирка е на Лъвов мост.

В навечерието на храмовия празник – 11 ноември, и на самия ден в двора на обителта и в храма е изключително многолюдно. Стотици поклонници идват и през почивните дни да запалят свещ, да запишат имена за поменаване, да си налеят от светената вода от аязмото и най-вече - търпеливо да се наредат на дългата опашка и да се поклонят пред чудотворната икона на св. Мина.

В обителта има два по-стари параклиса: на св. целители и чудотвотворци Козма и Дамян и на св. апостоли Петър и Павел. През 2012 г. беше осветен голям изографисан храм в чест на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Знае се, че тук е имало параклис, посветен на този велик Божий угодник. Всъщност, според преданието, манастирът, построен още през римско време, е представлявал величествен комплекс от 40 параклиса.

През 2003 г. почина последната монахиня – Златка, и сега манастирът се обгрижва от свещеници от Софийска епархия.

Култът към светеца воин св. Мина в християнския свят, особено на Балканите е особено силен. В български и гръцки източници има документирани случаи на чудесно опазване на села и градове през войните, поради наличие на негови църкви или икони. Св. Мина се слави като бърз помощник при всякакви случаи, особено за намиране на изгубени неща, хора и животни. Името му на гръцки означава „откривам”, „известявам”. Той е покровител на пътуващите, пазител на женската чест, помага за щастливо задомяване, за връщане на откраднатото, почита се като лечител.

Ето един съвременен случай на бърза помощ от св. Мина, на който лично станах свидетел:

Дъщерята на наша съседка изчезна внезапно. Минаха 20 дни, но полицията не можеше да я открие. Майка й се стопи от мъка, а съпругът на изчезналата жена, с когото бяха временно разделени, трябваше да търпи страшни обвинения от страна на близките й, вкл. и това, че  я крие някъде и дори нещо по-лошо.

Тогава някой каза на отчаяната майка да отиде в храм, посветен на св. Мина, и да поиска свещеникът да й прочете молитва за намиране на изгубени хора. Съседката отиде в храма на светеца в столичния кв. „Модерно предградие”. После тя разказваше, че молитвата била прочетена към обяд, а след обяд дъщеря й изведнъж се обадила от хотел в Пловдив, където решила да се уедини за известно време. Думите към майка й били: „Нещо ме накара да ти се обадя”. Щастливата майка побърза да се върне в храма и да благодари горещо на св. Мина. В църквата й казали, че и от чужбина идвали за молитва за намиране на изчезнали хора.

Тропар, гл. 4

Събрали се с вяра, Мино всехвални, възхваляваме те като събеседник с ангелите и съжител на мъчениците и просим мир за света и велика милост за нашите души.

Кондак, гл. 4

Като те изтръгна от привременното войнство, показа те небесен съобщник на Небесното, страстотерпче Мино, Христос нашия Бог, Който е за мъчениците неувяхващ венец.

 

IMG_5806.JPG - 80.74 Kb

 

 

IMG_5803.JPG - 89.19 Kb

 

IMG_5802.JPG - 86.24 Kb

 

IMG_5801.JPG - 80.13 Kb

IMG_5798.JPG - 74.06 Kb

 

IMG_5794.JPG - 76.26 Kb

 

IMG_5793.JPG - 79.61 Kb

Стенопис над параклиса „Св. Петър и Павел”

  

IMG_5792.JPG - 80.39 Kb

IMG_5791.JPG - 76.92 Kb

Новият храм, посветен на „Св. Николай Чудотворец”

   

IMG_5780.JPG - 77.48 Kb

 

IMG_5804.JPG - 77.90 Kb

 

IMG_5787.JPG - 90.21 Kb

Иконата на св. Козма и Дамян

  

IMG_5786 Всемирното Православие - МАНАСТИРЪТ „СВ. МИНА” КРАЙ СОФИЯ И КУЛТЪТ КЪМ СВЕТЕЦА

Параклисът „Св. Козма и Дамян”

   

IMG_5785.JPG - 63.58 Kb

Свети великомъчениче Мино, моли Бога за нас!

 

IMG_5783.JPG - 61.78 Kb