SAM_0413hgh Всемирното Православие - ПРЕСТИЖНО ОТЛИЧИЕ ЗА ДОЦЕНТ ДИМИТЪР ДИМИТРОВ - ГЛАВЕН ДИРИГЕНТ НА ХОРА ПРИ ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

"Клуба на българския научен и културен елит", който работи към неправителствената организация "Съвет на европейската научна и културна общност" даде официален почетен статут на творец с висок престиж и обществено признание в областта на културата на доцент Димитър Димитров - главен диригент на хора при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" - и го удостои с злана монета „Писменост” за значим принос към развитието на българската култура.

Номинацията за отличието е във връзка с обявяването на 2013-та за "Годината на писмеността" по повод 1150-годишнината от началото на Великоморавската мисия на Кирил и Методий през 863 г, на 530 -годишнината  от първата отпечатана книга на глаголица през 1483 г. във Венеция и на 1120-годишнината от свикването на Преславския събор през 893 г., който взема решение българският език да замени гръцкия в богослужението и така става официален език на българската държава.

Тези отличия се връчват на личности и институции със значим принос към развитието на българската наука и култура.

Доц. Димитър Димитров е роден брат на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Роден е на 20.01.1943 г. в София и от ранна възраст израства с православното църковно песнопение. Завършил е Софийската духовна семинария през 1963 г. и Духовната академия (сега БФ на СУ) през 1969 г.

От 1965 до 1975 г. е хорист в столичния катедрален храм “Св. Неделя”, а по-късно е помощник-диригент на мъжкия хор при храма. Между 1966 и 1970 г., успоредно със следването си в Духовната академия, той учи като извънреден ученик в Държавното музикално училище в София, а от 1972 до 1977 г. следва задочно Теоретичния факултет на БДК, специалност Музикална педагогика. През 1968 г. става съосновател и художествен ръководител на Камерен ансамбъл “Йоан Кукузел - Ангелогласния”, а през годините 1971-1977 е хорист в Камерния хор на Българската държавна консерватория.

В началото на 1978 г. с решение на Св. Синод на БПЦ е назначен за преподавател по Църковна музика в Духовната академия и за главен диригент на смесения хор при Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, какъвто е и до момента.

От 1977 до 1990 г. ръководи Представителния смесен хор на Врачанска света митрополия. В периода 1999-2002 г. доц. Димитров е лектор по църковна музика в Пловдивския университет, филиала “Любен Каравелов” в гр. Кърджали, а от 2001 до 2004 г. е лектор по “Богослужебен ред” в Държавната музикална академия, София.

През 1991 г. по време на Първия фестивал на Българската култура в Бад Вьорисхофен (Бавария) доц. Димитър Димитров става съосновател на Международното немско-българско културно дружество, интегрирано през 1995 г. в Международна фондация “Европейски форум”. Той е и съосновател и председател на журито на Международния фестивал за православна музика “Св. Богородица - Достойно есть”, Поморие.

 

Като богослов и преподавател доц. Димитър Димитров респектира със своята компетентност в областта на православната църковна музика и богослужение. Воден от дълбоката си вяра за мисията на всеки преподавател, той предава на младото поколение богослови и свещенослужители своите знания, умения и любов към църковнопевческата ни православна традиция, за да се съхрани тя и пребъде.

Цялата творческа дейност на доц. Димитър Димитров, белязана с неговия изключително фин и верен усет за “автентичност”, го нарежда сред най-значителните съвременни хорови диригенти.

Като диригент на смесения хор към ПКСХП “Св. Александър Невски” през тези 35 години, той достойно продължава делото на своя виден предшественик Добри Христов. Под диригентството на доц. Димитров хорът има значим дял в богослужебния живот на катедралата и принос в българското хорово църковнопесенно изкуство.

Като съосновател и диригент на камерния хор “Св. Йоан Кукузел -­ Ангелогласния” в продължение на 45 години, доц. Димитър Димитров има изключителна заслуга за съхраняването и популяризирането на българската православна църковна музика в България и в много страни в Европа и Америка. Благодарение на ансамбъла за първи път зазвучават в съвременно изпълнение редица песнопения на Рилската църковнопевческа школа от ХІХ век, от творчеството на нейния най-виден творец -­ големия български възрожденец йеромонах Неофит Рилски.

 

За тези свои заслуги към културата на България доц. Димитров е обявен през 2002 г. за “Музикант на годината”. По решение на Св. Синод на БПЦ в знак на внимание и за заслуги към Църквата, и по повод 70-годишнината му доц. Димитър Димитров е награден с църковен орден “Св. св. Кирил и Методий” - І степен.

 

 2%20(2) Всемирното Православие - ПРЕСТИЖНО ОТЛИЧИЕ ЗА ДОЦЕНТ ДИМИТЪР ДИМИТРОВ - ГЛАВЕН ДИРИГЕНТ НА ХОРА ПРИ ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

 

 1%20(2) Всемирното Православие - ПРЕСТИЖНО ОТЛИЧИЕ ЗА ДОЦЕНТ ДИМИТЪР ДИМИТРОВ - ГЛАВЕН ДИРИГЕНТ НА ХОРА ПРИ ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

 3333333333 Всемирното Православие - ПРЕСТИЖНО ОТЛИЧИЕ ЗА ДОЦЕНТ ДИМИТЪР ДИМИТРОВ - ГЛАВЕН ДИРИГЕНТ НА ХОРА ПРИ ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

 

 SAM_0409ms Всемирното Православие - ПРЕСТИЖНО ОТЛИЧИЕ ЗА ДОЦЕНТ ДИМИТЪР ДИМИТРОВ - ГЛАВЕН ДИРИГЕНТ НА ХОРА ПРИ ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"