IMG_9955 Всемирното Православие - ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА БЯХА ПОЧЕТЕНИ С ПАНИХИДА В ЦЪРКВАТА „СВ. НЕДЕЛЯ” 1 февруари за трета поредна година се чества като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Почетната дата е установена през 2011 г. по предложение на експрезидентите Желю Желев и Петър Стоянов. Тази година се изпълват 69 години от изпълнението на смъртните присъди на регенти и 17 министри през 1945 г., свещеници, депутати, интелектуалци, осъдени от т. нар. „Народен съд” за предателство срещу родината.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена панихида в памет на жертвите на комунистическия терор след 9 септември 1944 г.

В студения февруарски ден заупокойното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Заедно с него съслужиха ставроф. ик. Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала, прот. Николай Цурев и дякон д-р Петър Симеонов.

В края на панихидата еп. Тихон се обърна със слово към малцината събрали се в храма репресирани.

„Не бива да мислим, че кръвта на хилядите невинни жертви е пролята случайно и напразно. Тя тегне до днес над нашето общество и то не може да загърби езика на омразата и разделението, и вече е време следващото поколение да преодолее разединението, за да може нашият народ да продължи напред“ - завърши словото си владиката.

С п р а в к а:

В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. е изпълнена смъртната присъда, издадена от Първи състав на „Народния съд” срещу регентите принц Кирил Преславски Сакскобургготски, Богдан Филов – министър-председател, и ген. Никола Михов, както и 17 министри. Те са осъдени въз основа на приетата от правителството на Отечествения фронт Наредба-закон за създаването на Народен съд на 6 октомври 1944 г. Издадени са общо 10 897 присъди в 131 процеса.

„Народният съд” се произнася срещу 21 024 души. На смърт са осъдени 2618 души, сред които са регентите, повечето от министрите и народните представители от периода след 1941 г. Около 200 души от осъдените на смърт са избити още преди съдебните процеси. Изселени са 4325 семейства на близки на осъдени, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души. Сред пострадалите от комунистическия режим са и повече от 250 православни свещеници, мнозина убити без съд и присъда.

IMG_9958 Всемирното Православие - ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА БЯХА ПОЧЕТЕНИ С ПАНИХИДА В ЦЪРКВАТА „СВ. НЕДЕЛЯ”

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9949 Всемирното Православие - ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА БЯХА ПОЧЕТЕНИ С ПАНИХИДА В ЦЪРКВАТА „СВ. НЕДЕЛЯ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сн.: Весела Игнатова,

Нина Комарова