sveta_troitsa Всемирното Православие - СЪСТОЯ СЕ ЧЕТВЪРТИЯТ ПОКЛОННИЧЕСКИ ЦАРСКИ ПЪТ „СВЕТА ТРОИЦА“На 1 юни, когато тази година се падна светлият празник Свети Дух, за четвърта година потегли поклонническият царски път „Света Троица“: от църквата „Свети Кирик и Юлита“ в гр. Банкя до Дивотински манастир „Св. Троица“ (XI в.) в Люлинската планина. Светата обител е наричана от местните хора Царска, тъй като навремето е била често посещавана от цар Фердинанд.

Походът се провежда по инициатива на магистърска програма „Християнско поклонничество“ в Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Дивотински манастир „Св. Троица“, със съдействието на Столична община и благословението на Софийска света митрополия.

След 7.30 часа групата поклонници се събра в храм „Св. св. Кирик и Юлита“ в гр. Банкя, където протойерей Василий Топузлиев прочете молитва за път, благослови начинанието и повери иконата на Света Троица на организатора Цветелин Михайлов от ОП „Туризъм“ при Столична община.

По една от екопътеките през гр. Банкя и кв. Михайлово поклонниците навлязоха в Люлин планина, като се редуваха в носенето на иконата. След час и четиридесет и пет минути те бяха вече в Дивотински манастир, малко преди да започне светата Литургия. Участваха в богослужението на храмовия празник, водено от гл. секретар на Светия Синод архимандрит Герасим – някогашен брат на същата на света обител, а след това присъстваха на водосвета. Наситени духовно, те бяха поканени от игумена архимандрит Пахомий да опитат и вкусния корбан.

По обратния път до храм „Св. Кирик и Юлита“ в гр Банкя се включиха и други поклонници, а някои решиха да останат още малко на празника в манастира.

С благодарност за съдействието на г-н Цветелин Михайлов от Общинско предприятие „Туризъм“ към Столична община.