Тази година на 6 май съвпаднаха два големи празника на Българската православна църква - честването на великомъченик Георги Победоносец и на Преполовение, който е на 25-ия ден между Възкресение Христово и Петдесетница. Тържеството започна в асеновградската църква "Св. Богородица - Благовещение", където Пловдивският митрополит Николай оглави св. Литургия.

След това архиереят, множество духовници от Пловдивска епархия и миряни, под звучите на духов оркестър се включиха в литийното шествие до Бачковската св. обител "Успение Богородично”. Чудотворната икона на Пресвета Богородица - „Пътеводителка”, носена на ръце по пътя, беше посрещната от манастирското братство начело с Месемврийски епископ Яков и игумена на манастира архимандрит Симон.

Множеството изпълни двора на светата обител, където Пловдивският митрополит Николай  извърши водосвет и поздрави всички с "Христос Воскресе!”. Архиереят се обърна специално към воините, чиито покровител е св. Георги Победоносец и които „денем и нощем в мирно време бдят на своя пост, за да пазят скъпото ни Отечество от видими нападатели и врагове. България ще пребъде, докато в нея е живо светото православие, духът на православната вяра и верният православен народ. България ще пребъде, докато има христолюбиво воинство.“

Пристигащите през целия ден хора чакаха търпеливо да се поклонят пред двете чудотворни икони на св. Богородица: Бачковската и Асеновградската.

На Преполовение се припомня Христовият зов към духовно жадните: „Който е жаден, да дойде при Мене и да пие. Който вярва в Мене, из неговата утроба, както е речено в Писанието, ще потекат реки от жива вода” (Иоан 7,37-38).