1024px-%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BA_%D0%B8_%D0%AE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B01 Всемирното Православие - ДЯДО НИКОЛАЙ СПЕЧЕЛИ МАНАСТИРА „СВ. СВ. КИРИК И ЮЛИТА"

След дългогодишна съдебна битка със Съюза на архитектите в България, Пловдивският митрополит Николай днес окончателно спечели правата за собственост върху манастира „Св. Св. Кирик и Юлита" край Асеновград. Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

 Владиката влезе във владение на имота на 11 септември 2014 г. след акт на Пловдивския апелативен съд. Архитектите атакуваха пред ВКС, който днес се произнесе, че не допуска жалбата им. Така на практика от 5 март манастирът не само пред Бога, но и по закон с акт на Темида е собственост на Пловдивската митрополия.

Това е първото дело от подобен мащаб, което Църквата печели. Беше заведено от архитектите през 2008 година, след като дядо Николай им изпрати нотариална покана да върнат имота на Църквата. Мотивите на владиката бяха, че имотът не се ползва по предназначение. Още повече, че е нарушен договорът за преотстъпване, според който архитектите е трябвало да поддържат манастирския храм. А той е в окайващо състояние. Чашата на митрополитското търпение преляла, след като в менюто на ресторанта видял специалитета „Стек Св. Кирик". И битката започна.

 Архитектите заведоха дело, Николай подстрига игумения пред затръшнатите порти на манастира. След дълго събиране на доказателства, на 29 ноември 2010 г. окръжният съд в Пловдив се произнесе в полза на Николай, като отхвърлиха иска на архитектите за собственост по давност. Миналата година и апелативният съд отхвърли претенциите на архитектите. Което позволи на митрополита да влезе във владение. На 11 септември в манастира влезе шествие от стотици миряни, които следваха чудотворните икони от цялата Пловдивска епархия. Както и частицата от Светия кръст, която се пази на Кръстова гора.

На 14 декември м.г. пък владиката под тепетата получи подкрепата на целия свети Синод, който воглаве с патриарх Неофит служи в манастира.

Обителта се стопанисва от Съюза на архитектите от 1981 г., когато под натиск на комунистическата власт тогавашният Пловдивски митрополит Варлаам я дава за ползване.

Връзка към първоизточника: http://www.standartnews.com