IMG_9832 Всемирното Православие - ЛИТИЙНОТО ШЕСТВИЕ С БОГОРОДИЧНАТА ИКОНА „ДОСТОЙНО ЕСТЬ“ ОТ БУХОВО СЕ ПРЕВЪРНА В ЧУДЕН ПРАЗНИКВ очакване на дъжда, но и със славословие и радост множеството свещеници, монаси и миряни, събрани пред храм „Св. Петка Иконийска“ (XI в.) в центъра на столицата, се включиха във вечернята и първото литийно шествие с чудотворното Буховско копие на най-известната икона на св. Богородица - „Достойно есть“.

С благословението на Патриарх Неофит, на третия ден от Петровия пост, в навечерието на празника „Достойно есть“, от близкия гр. Бухово донесоха едноименната Богородична икона, пред която за 13-те години, откакто е изографисана на Света Гора – Атон, са станали множество чудеса документирани в книги и филми.

Буховската икона „Достойно есть“ е дарение от семейство Емил и Снежа Михови от същия град. Всеки петък, за акатиста, и в неделя, за св. Литургия тя се поставя на видно място за поклонение в храм „Св. Николай Чудотворец“ в Бухово. Отец Георги Спасов и отец Захарий се редуват да служат тук и в древната църква „Св. Петка Иконийска“, в подлеза пред ЦУМ.

(Нашите читатели добре познават историята на тази светиня – иконата на св. Богородица „Достойно есть“ от Бухово, тъй като с радост имахме възможността да я представим на сайта, а желаещите тепърва да научат за нея, могат да прочетат повече в нашата рубрика ТУК, ТУК и ТУК).

Шествието тръгна по бул. „Мария Луиза“, зави по „Пиротска“ и още веднъж по ул. „Княз Борис I“, и пристигна в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ на Женски пазар. По пътя се изви силен вятър, заваля проливен дъжд, но всички бяха радостни и въодушевени под закрилата на Божията Майка.

След края на акатиста, прославящ св. Богородица, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска св. митрополия, отбеляза в словото си към изпълнилото храма множество: „Тази софийска вечер с нищо не предполагаше, че ще бъде необикновена. Но тя стана такава, защото събранието на Църквата (богомолният народ - бел. ред.), понесе като свое знаме тази икона и всеки в сърцето си се е молил на св. Богородица за всичко онова, което е нужно за нашето спасение. За трудностите, които ни постигат в този свят и възможността именно с тази небесна защита да ги преодолеем. А те не са малко: всеки има затруднения, всеки носи болести и скърби, и тази, на която се уповаваме, е света Богородица.

Защото тя се яви онзи мост, който свързва падналото човечество с всемилостивия Бог, чрез нея се роди Словото, нашият Господ Иисус Христос, второто Лице на Св. Троица. И тук, приемайки човешки образ, Той ни даде възможността да ни направи синове Божии, да ни въздигне.

И онази история, която повтаря Атон: с послушника, когато го посетил Ангелът (и написал с пръста си върху каменната плоча думите на Богородичната песен: „Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице…“ - бел. ред.), и тя отново ни показва, че св. Богородица не е ангеподобна, а е Богоподобна, защото човешката природа надмина ангелската и седна отдясно на нашия Бог.

Бог толкова обикна този свят, че изпрати Своя Единороден Син, и Той със своята божественост ни въздигна там, при истинските ни жилища, при Отца ни.

Странно събитие беше тази вечер: множеството народ, хората отстрани, не знаейки какво става, виждайки това шествие, някои се прекръстваха, други търсеха да се докоснат до иконата, трети бяха безразлични. Спомних си словата на св. ап. Павел за християните: „…Смятат ни за измамници, но ние сме истинни, за непознати, а сме добре познати; смятат ни за умиращи, а ето, живи сме; наказват ни, ала не могат ни умъртви; огорчават ни, а ние винаги сме радостни; бедни сме, а мнозина обогатяваме; нямаме нищо, а всичко притежаваме“.

Шествайки с иконата, показахме, че материалният свят е онази реалност, с която живеем, но погледите ни са винаги нагоре, към небесното, търсим онзи образ Божий, който е поставен в нас, и по този начин преодоляваме всяка една трудност“.

До 22 часа вярващите чакаха да се поклонят пред иконата „Достойно есть“. През цялото време двата клира огласяха с вдъхновеното си пеене храма, пригласяха им и миряните, които искаха да съпреживеят по-дълго това тържество на духа.

Догодина по същото време всички пак ще се съберат пред малкия храм „Св. Петка Иконийска“ и с песнопения и радост в сърцата ще тръгнат по същия път – през центъра до храм „Св. св. Кирил и Методий“, за да се помолят заедно в навечерието на празника на Божията Майка, посветена на нейната прочута икона „Достойно есть“.

 

 IMG_9814.JPG - 78.6 kb

IMG_9815.JPG - 82.63 kb
 IMG_9816.JPG - 81.14 kb
IMG_9820.JPG - 79.26 kb
IMG_9822.JPG - 80.43 kb
IMG_9823.JPG - 77.18 kb
IMG_9825.JPG - 76.3 kb
IMG_9828.JPG - 81.45 kb
IMG_9829.JPG - 79.25 kb
IMG_9833.JPG - 74.84 kb
IMG_9835.JPG - 74.74 kb