DSC_0037 Всемирното Православие - КЪРДЖАЛИ ПОСРЕЩНА МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН ПРЕДТЕЧАПловдивският митрополит Николай, Сливенският Йоаникий и Знеполският епископ Арсений  поведоха литийно шествие с мощите на свети Йоан Предтеча в Кърджали. Стотици миряни тръгнаха от кръстовището в квартал „Веселчане” и  преминаха пътя до средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча”.

Мощите на светеца бяха донесени от игуменка на манастира „Света Параскева” в Северна Гърция и предадени на Владиката, който ги постави върху специална дърворезбована маса-кувуклия. Това са първите мощи на светец, който  пристигат  в Кърджали от близо половин век насам.

Шествието бе предвождано от децата от неделното училище към храма „Св. Йоан Предтеча” с хоругви, следвани от гвардейците на Езиковата гимназия. Дядо Николай бе посрещнат с радостни възгласи от присъстващите християни, които го приветстваха. Той получи огромен букет цветя от депутата Цвета Караянчева, която заедно с областния управител Илия Илиев го поздрави за добре дошъл.

В отговор владиката благослови посрещачите. Духовникът бе спиран непрекъснато от миряни, които му целуваха ръка и получаваха благословия. В литийното шествие участваха жени в народни носии от Кърджали и други градове, а малки момичета постилаха с цветя пътя, по който минават мощите на Кръстителя Христов. Тържественост на събитието придаваха и топовните салюти.

Стигайки до храма, деца пуснаха в небето бели балони. В двора на средновековния манастирски комплекс  „Св. Йоан Предтеча” бе монтирана специална сцена за празничната служба - литургия, която тримата митрополити отслужиха.

Масата с мощите бе поставена върху килим и миряните се наредиха да се поклонят пред мощите на светеца. Всеки желаещ получи хартиено копие на иконата на Св. Йоан Предтеча.

 

DSC_0045 Всемирното Православие - КЪРДЖАЛИ ПОСРЕЩНА МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0048 Всемирното Православие - КЪРДЖАЛИ ПОСРЕЩНА МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

                                                                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_00551 Всемирното Православие - КЪРДЖАЛИ ПОСРЕЩНА МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0071 Всемирното Православие - КЪРДЖАЛИ ПОСРЕЩНА МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_00771 Всемирното Православие - КЪРДЖАЛИ ПОСРЕЩНА МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_00842 Всемирното Православие - КЪРДЖАЛИ ПОСРЕЩНА МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0108 Всемирното Православие - КЪРДЖАЛИ ПОСРЕЩНА МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0131 Всемирното Православие - КЪРДЖАЛИ ПОСРЕЩНА МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН ПРЕДТЕЧА