Националният исторически музей /НИМ/ се присъедини към инициативата на министър Вежди Рашидов да бъдат дарени икони на параклиса над Сопот, в който бе извършен умишлен палеж миналата седмица.

Както вече съобщихме, министърът на културата Вежди Рашидов дарява икона на свети Георги на параклиса край Сопот, който бе поруган и осквернен от неизвестни злосторници.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров осигури вече пет православни икони, които също така ще бъдат дарени на опожарения параклис "Свети Георги" над града, който е и родното място на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Дарението на НИМ за параклиса над Сопот включва иконите „Възнесение Христово", „Св. Троица", „Архангелски събор", „Дейсис. Христос Пантократор със св. Богородица и св. Йоан Кръстител", както и икона на небесния покровител на българския народ - свети Йоан Рилски Чудотворец. Те са канонично изписани от иконописците Красимира Гълъбова и Ангел Благоев.

Министър Вежди Рашидов лично ще предаде иконата на св. Георги за параклиса при предстоящото си посещение в гр. Сопот в четвъртък - 9 юли 2015 г. В същия този ден сопотчани ще получат и петте икони, които даряват от НИМ за техния параклис „Св. Георги".

Както е известно, град Сопот е домакин на националните тържества, посветени на 165-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а кулминацията на честванията е на 9 юли, рождения ден на Патриарха на българската литература. Министър Рашидов е поканен в Сопот да връчи официално на 9 юли и Националната литературна награда "Иван Вазов" за 2015 година.

 

c0ffb3e3fd043cb63b06e3deed2e694f Всемирното Православие - НИМ ДАРИ ПЕТ ИКОНИ НА ПАРАКЛИСА В СОПОТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/sopot-paraklisa-rashidov-1472807.html#ixzz3fHai0L2K