По повод самолетната катастрофа на Синайския полуостров, Египет, при която загинаха 224 руски граждани, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати до Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил съболезнователен адрес, в който се казва:

 

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ХРИСТА СЪБРАТЕ И СЪСЛУЖИТЕЛЮ!

В днешния скръбен ден, когато духовенство и богомолен народ се помолихме за упокоение душата на приснопаметния Български патриарх Максим край неговия гроб в Троянската света обител, с дълбока тъга приехме вестта за трагичната кончина на 224 руски граждани при самолетната катастрофа на Синайския полуостров, Египет.

Ние вярваме, че блажени са ония, които Господ е избрал и приел, затова заедно с нашата опечалена обична сестра Руската православна църква усърдно се молим на Бога да упокои душите на невинно загиналите Божии чеда и да ги настани на добро място, където няма болка, ни печал, нито въздишка, но живот безкраен!

Вярваме, че изразената братска подкрепа към вашата св. Църква ще Ви утешава и крепи в този труден момент на дълбока тъга. Затова от свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква изказвам най-искрени съболезнования на Вас, Ваше Светейшество, и на близките на загиналите при този трагичен инцидент.

Просим Всеподателя Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3-4), да даде утеха на всички скърбящи и да им дарува сили да превъзмогнат мъката от тежката загуба!

31. 10. 2015 г.

С братска в Христа Господа любов:

/п/ НЕОФИТ, патриарх Български