IMG_8399 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИНИ на този 30 октомври столичната катедрала „Св. вмца Неделя“ отпразнува тържествено паметта на сръбския крал св. Стефан Милутин (1275-1317 г.), чиито мощи се пазят тук. Дори през XIX и началото на XX век храмът се е наричал „Св. Крал“. През последните години стана традиция на празника да идват поклонници от Сърбия. Тази година това бяха християни от гр. Зайчар водени от Тимочкия епископ Иларион.

Гостът се присъедини към двамата български архиереи: Браницки еп. Григорий и Белоградчишки еп. Поликарп, викарии съответно на Софийския и Видинския митрополит, за да отслужат заедно с множество духовници св. Литургия в единството на Православието.

За голяма радост на дошлите християни в олтара молитвено присъстваше Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Ставроф. ик. Антон Вълчанов разказа накратко житието на св. крал Стефан Милутин.

Освен храбър военачалник, който преди сражение се молел на Бога, той бил и изключителен добротворец на св. Сръбска православна църква. През време на царуването си построил повече от 40 църкви, между които храм и страноприемница за поклонници славяни в Йерусалим, църкви в Цариград и Солун, манастира „Св. Богородица“ в Грачаница, Банския манастир „Св. Стефан“, Хилендарския манастир на Св. Гора-Атон, болница в Цариград при манастира „Св. Йоан Предтеча“ и много други.

Св. крал Стефан на дело изпълнил Божието повеление: „Бъдете милосърдни, както е милосърден и небесният ваш Отец“. Често излизал вечер облечен във вехти дрехи и раздавал пари, храна и дрехи на бедните.

Дарявал богато манастирите и искал от тях да бъдат огнища за духовна просвета. Грижел се за архиепископи и епископи да бъдат поставяни изпитани духовници.

По време на борбата за престола между него и брат му Драготин, св. крал Стефан Милутин намерил подкрепа единствено в Църквата.

Бил твърд защитник на св. Православие, борел се срещу въвеждането на уния с католиците. През 1285 и 1303 г. делегатите от Рим срещнали в негово лице непоклатен стълб на православната вяра и ревнител за опазване от ересите.

Св. крал Стефан Милутин умира на 30 октомври 1317 г. и по-късно е причислен от Сръбската православна църква към сонма на светиите.

След Косовската битка (1389 г.) и завладяването на Сърбия от османците мощите на светеца са пренесени от Банския манастир в близкото рударско селище Тренча. Около 1460 г., когато имало чумна епидемия, те били донесени в София от тогавашния софийски митрополит СилванийНай-напред са в църквата „Св. Неделя, после за известно време в Ротондата „Св. Георги“, в „Св. Архангели“, „Св. Марина“, за да се върнат в началото на XVIII в. пак в обявения за митрополитски храм „Св. Неделя“, където и досега са обект на благоговейна почит от всички православни християни.

„С духовна радост ние и вие можем да кажем, че мнозина болни вярващи хора от България, Сърбия и други страни са получили и душевно, и телесно изцеление от св. мощи чрез благодатта на нашия Спасител и Изкупител Иисус Христос – завърши словото си о. Антон и прочете тропара на светеца:

Ти, който на земята с цялата си душа си възлюбил Господа Христа, и така си изпълнил Неговите заповеди, като пълноводна река богато поиш изсъхналата от нищета човешка душа, снабдяваш твоите люде с благоуханието на светите си мощи и чрез тях даваш изцерение на всички. Затова ти се молим, свети Стефане, изпроси и за нашите души великата Божия милост.

Мнозина се бяха подготвили да се съединят с Господа в св. тайнство Евхаристия.

В края на богослужбата Патриарх Неофит възведе диригента на катедралния мъжки хор проф. Мирослав Попсавов и неговия помощник Георги Миков за протопсалти на Българската православна църква.

По традиция наред с нафората богомолците получиха за благословение и освещение частици от нарязаната предишния ден риза на св. крал Стефан.

Празникът завърши с корбан (постен заради петъчния ден) и продължително биене на църковните камбани.

Със светло лице, макар и с труд патриарх Неофит си пробиваше път сред многото вярващ народ, който чакаше търпеливо да целуне първосветителската му десница.

 

IMG_8380a Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 IMG_8383a Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

Раката с мощите на св. крал Стефан Милутин

IMG_8382a Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8384a Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8386a Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8392 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сръбският епископ Иларион 

IMG_8398 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чете се от св. Евангелие

IMG_8405 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8406 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8407 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8432 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8410 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проповед

IMG_8412 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Св. Причастие

 

IMG_8416 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Патриархът провъзгласява двамата протопсалти на Църквата

 

IMG_8429 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8436 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На опашка за патриаршески благослов 

IMG_8445 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8387a Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ НА СВ. КРАЛ СТЕФАН МИЛУТИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Митрополитският храм "Св. вмца Неделя"