prizh Всемирното Православие - МОЛИТВА ЗА ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ ЗЛОПОЛУКИ И ПРИ АТЕНТАТИТЕ В ПАРИЖНа 15 ноември се отбелязва Световният ден за възпоменаване на жертвите при пътнотранспортни произшествия. По този повод, по решение на Св. Синод, във всички храмове на Българската православна църква в неделния ден свещеници и миряни се помолиха за упокоение душите на всички загинали при злополуки Божии раби, за да им се прости всяко волно и неволно прегрешение.

Тази година с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в молитвата за загиналите при катастрофи по пътищата бяха включени и невинно убитите в петък, 13 ноември, при кървавите атентати във френската столица.

 

В словото си в софийския митрополитски храм „Св. вмца Неделя“ Патриархът се обърна към присъстващите с думите: "Страдаме с тези, които страдат и се стараем със силата Господня да се предотвратят по-нататъшни такива жестоки и трудни за понасяне събития. Господ ни е оставил своя мир. Ние винаги ще бъдем миротворци и ще се стараем да живеем в мир, защото това е най-доброто благо в нашия земен живот."

Както съобщава сайтът София топновини.бг, в българската православна църква в Париж "Свети патриарх Евтимий Търновски" е отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите при атентатите във френската столица и за българина с двойно гражданство Себастиан Проази. На литургията е присъствала Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО, българският посланик във Франция Радослав Чолаков, майката и други близки на убития българин.