DSC_0127 Всемирното Православие - ЗАСЕДАНИЕ НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ ПО РЕСТАВРАЦИЯТА НА ПКСХП „СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ”Първото заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на патриаршеския ставропигиален храм-паметник „Свети Александър Невски” се състоя днес.

Заседанието бе открито от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който благослови участниците и им пожела ползотворна работа, и бе председателствано от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил – председател на Висшия църковен съвет.

Специалната междуведомствена комисия по въпросите, свързани с ремонта и възстановяването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, бе създадена по предложение на Светия Синод на БПЦ-БП (решение от 12.01.2016 г., прот. № 2).

В нея бяха поканени да влязат представители на Министерски съвет, Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на финансите и Столична община, за съгласуване и съвместно предприемане на необходимите действия, които да доведат до възвръщането на благолепието на патриаршеския храм, който е и символ на България.

По време на това първо заседание членовете на комисията, излъчени от различните ведомства, и представителите на Българската православна църква – членовете на Висшия църковен съвет, ръководството на катедралния храм и началникът на Отдел „Синодални имоти” и др. се обединиха около идеята, че каквито и да е проектантски и ремонтни действия трябва да бъдат предшествани от обстойно обследване на храма с най-съвременни средства, за да се установи действителното му състояние и да се набележат най-подходящите мерки за възстановяването му.

Предстои следващо заседание на комисията на 21 април, което ще излезе с конкретно предложение към Светия Синод за задание и приблизително остойностяване на този първи етап от възстановителните дейности.