IMG_1651-fill-550x366 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ВЪЗГЛАВИ ЛИТУРГИЯТА ЗА ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ. СЛОВО ЗА ПРАЗНИКАIMG_1651 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ВЪЗГЛАВИ ЛИТУРГИЯТА ЗА ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ. СЛОВО ЗА ПРАЗНИКАСтотици софиянци се стекоха в кв. "Лозенец", за да влязат заедно в радостта на чудния празник Преображение Господне, да вземат молитвено участие в духовното тържество на енорията и да получат архипастирското благословение на първойерарха на Българската църква.

Негово Светейшество патриарх Неофит възглави празничната св. Литургия в столичния храм „Преображение Господне“, след като радостно поздрави и благослови многолюдното църковно събрание, което го очакваше от рано сутринта в храма.

Заедно с него съслужиха Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архимандрит Теофан, предстоятелят на храма ик. Василий Сарян с храмовото духовенство, предстоятели на столични храмове и двама дякони, во главе с митрополитския протодякон Иван Петков.

В помощ на свещенослужителите бяха и шест иподякони, които в по-голямата си част целогодишно помагат на духовниците в олтара.

По време на Литургията народът пригласяше на певците, които антифонно пееха на двете певници и вдъхновено изпълняваха тропара на празника, а "Символът на вярата" и Господнята молитва "Отче наш" звучаха мощно, уверено и единно от устата на многобройното църковно събрание.

Мнозина вярващи със своите деца се бяха подготвили и пристъпиха за св. Причастие.

Преди отпуста, според богослужебния устав на деня, епископ Григорий прочете молитвата "Начатки овощей", която на този ден специално се прибавя за освещаване на гроздето и всички начатъци от земните плодове.

IMG_1849 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ВЪЗГЛАВИ ЛИТУРГИЯТА ЗА ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ. СЛОВО ЗА ПРАЗНИКАКъм многолюдното събрание с отеческо, пастирско слово се обърна Светейшият ни патриарх.

„И се преобрази пред тях:

и лицето Му светна като слънце,

а дрехите Му станаха бели като светлина“

(Мат. 17:2)

Ваше Преосвещенство,

Досточтими отци,

Обични в Господа, братя и сестри,

Едно от най-дивните евангелски събития, когато нашият Господ Иисус Христос се преобрази пред очите на своите трима ученици Петър, Иаков и Иоан, показвайки своята Божествена същност, e днес честваният празник на Светото Преображение. Срещата на удостоения от Бога човек в лицето на тримата апостоли, които застанаха със своята човешка природа пред Божествената същност, е дълбок, мистичен акт на Премъдростта Божия. Това е ярък израз на Божията любов към човека, облян от Божествената светлина и потопен в нейните нетварни зари и така да добие възможността да общува с Бога като личност с Личност.

Този ден е упование за християнина, защото е доказателство, че са изпълними словата на свети апостол Петър, от неговото Второ съборно послание, който казва, че можем „да станем участници в Божественото естество“ (2 Петр. 1:4). Спасителят взе онези свои ученици, които бяха подготвени за тази среща, и показа, че човекът има възможност, чрез благодатта на Бога, да види Неговото величие и влезе в Неговата радост, да съзре същинската Божия природа пред пламенните погледи на Христовите ученици.

Срещата с Бога винаги e тайнство. Незабравимо събитие в човешката история, където самият Бог е вярата на човека в Божието битие, че Той е и винаги ще бъде, и че този свят добива своя смисъл единствено чрез Всемогъщия Бог, чрез Неговата Божествена сила и любов. Второто лице на Светата Троица, Божественият Логос, самият Господ Иисус Христос прие човешката природа, за да бъде със своето творение. Да даде на своите ученици новото учение и да разкрие пред тях истинската си Божествена същност.

Събитието на Тавор, по единодушното мнение на светите източни отци и главно на свети Григорий Палама, е съзерцание на истинската Божествена светлина на преобразения Христос, защото човекът в своя съзерцателен живот действително среща Бога и пребивава в Неговата вечна слава, чрез Божествените Му енергии. Това е личното общение на човека с Бога, при което цялото човешко битие е проникнато от Божественото присъствие. Чуден акт на Божията любов, който разкрива пред нас, вярващите, Христовото обещание за бъдещото Му ново идване в слава. Надежда за християнина е, че ще бъде със своя Бог, озарен от Божествените лъчи на Таворската светлина и преобразен за новия живот, който е живот с Бога.

Тавор е реалното предизвикателство пред съвременния вярващ, който, воден от веровия си устрем, постоянно трябва молитвено да се възкачва по трудния път на духовната планина. Да търси Божествените зари и чрез причастието с Божествените плът и кръв, в тайнството на светата Евхаристия, да става причастник на новия живот, който е живот в Христа.

Главната грижа на всички нас в земния ни живот е да запазим постоянното общение с Бога в Църквата, която разкрива главната цел на своето съществуване тук на земята – преобразяването на човешката личност и спасението на човешката душа.

Честито Преображение Христово!

Ик. Василий Сарян сърдечно благодари на Негово Светейшество за това, че възглави празника и отправи сърдечни благопожелания.

При излизането на патриарх Неофит от храма народът се стичаше да получи лично архипастирското благословение на първойерарха на Българската църква.

По традиция след духовното угощение, църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички, дошли да влязат в радостта на празнуващата енория.

 

  

 

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1037-balgarskiyat-patriarh-neofit-vazglavi-liturgiyata-za-preobrazhenie-gospodne