4d6faf48e0338a0028c0a7c4015b9332 Всемирното Православие - ПРЕСТАВИ СЕ В ГОСПОДА ПРОТОЙЕРЕЙ НИКОЛА НИКОЛОВ ОТ СОФИЯНа 18 август, след тежко боледуване, на 73-годишна възраст се престави пред Господа протойерей Никола Станьов Николов, който дълги години служи на родната Църква и народа в храма „Св. Богородица Животворен източник“ в столичния квартал Подуяне. Преди да легне на болничния одър, протойерей Никола служеше по реда си и в близката църква „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ на Герена. Съпруг и баща на три деца – псалтите Павел и Петър Николови и послушницата Даниела, и дядо на шестима внуци, протойерей Никола Николов обгрижваше и духовните си чеда, черпейки от богатия си житейски опит.

Енориашите си спомнят, например, как съветваше с евангелска простота и непосредственост, че постът трябва да бъде преди всичко духовен: „Да постиш, значи да бъдеш добър!“. Трудно преживя добрият отец оставането си вкъщи поради тежкото заболяване. Църквата и служението на хората му липсваха. Свещениците от Подуянската църква за утешение го причастяваха в дома му със светите Христови Дарове.

На опелото вчера, 22 август, отслужено от Браницки епископ Григорий, храмът се препълни с голям брой свещеници, роднини, духовни чеда и миряни, дошли да изпратят по пътя на отците достойния пастир на Христовото стадо.

Да се помолим за безсмъртната душа на протойерей Никола Николов, Господ да му даде почивка от трудовете му в лоното Авраамово.