Жертвите на опустошителното земетресение, сполетяло Централна Италия на 23-ти срещу 24 август, вече надхвърлиха 240 души, стотици са ранените и пострадалите от природната стихия, огромни са и материалните щети. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати своите съболезнования по този повод до президента на Италия г-н Сержо Матарела. В писмото се казва:

Ваше Превъзходителство,

С тревога и болка приехме вестта за разрушителното земетресение, сполетяло централна Италия и за нарастващия брой загинали, ранени и безследно изчезнали хора.

Жертва на природната стихия станаха стотици жители на Италия и ние не можем да останем безразлични към сполетялата ви скръб.

Като изразяваме най-искрени съболезнования към близките на загиналите и всички пострадали от земетресението, молим Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3-4), да даде утеха на всички скърбящи, скорошно възстановяване на пострадалите, да заличи причинените рани и щети, които понесе италианския народ, и да го пази от всяко зло и напаст!

С уважение,

+НЕОФИТ, патриарх Български

25.08.2016 г.

гр. София