DSC_3331 Всемирното Православие - ВЪВ ВИДИН ПОЧЕТОХА ЕКЗАРХ АНТИМ I С НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ На 1 декември се навършиха 130 години от кончината на първия български екзарх Антим. С решение на Светия Синод на Българската православна църква бележитата годишнина бе отбелязана във Видин. По този повод се проведе възпоменателна научна конференция в залата на Областната администрация. Събитието започна с кратка молитва и бе открито от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил.

    С приветствие към участниците и гостите се обърна кметът на Община Видин Огнян Ценков. Той изрази своята благодарност към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и към Светия Синод за взетото решение, защото за всички видинчани това е голяма чест.

„Днес ние изразяваме дълбокото си уважение към един велик българин, свързал живота си с нашия град, на една от най-знаменитите личности в историята ни – първия български екзарх Антим, председател на Учредителното събрание и на първото Велико Народно събрание у нас” – каза Ценков. И припомни, че преди две години Видин организира знаменателни прояви във връзка с 200-годишнината от рождението на екзарх Антим - кауза, която обединява силно.

„Видинска Света митрополия като инициатор, Община Видин, Областна администрация – Видин, институции, обществени организации и училища - всички заедно поставихме началото на една нова традиция, с която показваме своята почит към живота и делото на един голям български духовник, политик, общественик, радетел за обявяване независимостта на Българската църква и нейната роля като обединител на народа. Пожелавам успешна работа на днешната възпоменателна научна конференция и съм сигурен, че тя ще обогати познанията ни за първия български екзарх – един истински родолюбец, надраснал своето време!” - заяви кметът на Общината.

        Сред гостите на събитието бяха народният представител Владимир Тошев и областният управител на Видин Албена Георгиева, които също поднесоха приветствия, митрополити, епископи, духовни лица, представители на държавни и културни институции, учители, ученици, граждани.

Началото на конференцията бе поставено с доклад на тема „Екзарх Антим I- ранни години, духовно израстване и служение като Видински митрополит (1868 – 1872)” от доц. д-р Павел Павлов, преподавател по История на църквата в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. В програмата бяха включени няколко доклада, посветени на личния принос на Антим I за полагане основите и утвърждаването на Българската екзархия, на ролята му за Освобождението на България, повторното му служение на Видинската митрополитска катедра и обществена дейност в периода 1878 – 1888 г. и др.

По време на събитието от Държавен архив – Видин в залата бяха изложени документи, свързани с личността и делото на първия български екзарх.

 

DSC_3306 Всемирното Православие - ВЪВ ВИДИН ПОЧЕТОХА ЕКЗАРХ АНТИМ I С НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

 

 

 

 

 

 

 

DSC_3341 Всемирното Православие - ВЪВ ВИДИН ПОЧЕТОХА ЕКЗАРХ АНТИМ I С НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_3344 Всемирното Православие - ВЪВ ВИДИН ПОЧЕТОХА ЕКЗАРХ АНТИМ I С НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_3350 Всемирното Православие - ВЪВ ВИДИН ПОЧЕТОХА ЕКЗАРХ АНТИМ I С НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ