4 Всемирното Православие - МОЛИТВЕНА ПОДКРЕПА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА АНТИЦЪРКОВНОСТТА В ТЕЛЕВИЗИОННОТО ПРЕДАВАНЕ „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“ ПО БНТНа 1 юли пред сградата на БНТ в столицата духовници с икони и хоругви от София и страната, както и вярващи християни, се включиха с пеене на тропари в молитвената подкрепа за преодоляване на антицърковността в предаването „Вяра и общество” с водещ г-н Горан Благоев.

Подкрепата беше и за генералния директор на БНТ г-н Емил Кошлуков, който наскоро беше изслушан в Съвета за електронни медии (СЕМ) във връзка с многобройните сигнали по повод на същото предаване и неговия водещ.

Още през март 2016 г. Св. Синод на Българската православна църква взе единодушно решение нейни духовници да не участват в предаването „Вяра и общество“ по БНТ – предаване, в което се стигна до хулене на светци (вж Писмо на Св. Синод от 30.06.2020 ).

В Конституцията на страната е записано: „Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание“ – чл. 13 (3), докато във „Вяра и общество“ св. Православие и Българската православна църква се представят системно в отрицателна светлина по една от най-гледаните национални телевизии.

С Писмо № 348 от 30 юни 2020 г. Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия подкрепи с подписа на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит молитвената подкрепа за преодоляване на антицърковността в телевизионното предаване. В писмото се отбелязва, че „и към настоящия момент Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, потвърждава своите нееднократно изразявани писмени становища относно предаването на Българската национална телевизия „Вяра и общество“.

За жалост, както се отбелязва в последното становище на Св. Синод по случая, през тези четири години и до днес в емисията „Вяра и общество“ на продуцента и водещ г-н Горан Благоев „гласът на Светия Синод не само не се чу, но и с още по-голяма сила се започна пропаганда спрямо Църквата. Започна да се дава трибуна на хора, които нямат нищо общо с Църквата, не живеят нейния благодатен живот, а също така и на псевходуховници, които да коментират пристрастно Българската православна църква – Българска Патриаршия“.

Припомня се скандалното предаване Вяра и общество" на Българската национална телевизия от 06.06.2020 г., когато отново се злепоставя Българската православна църква - Българска патриаршия и се изопачава истината за отпуснатите средства в помощ на всебългарската светиня – Рилският манастир.

„Убедени сме, че днешното глобализиращо се общество има особено остра нужда от предаване с религиозно-образователен характер и неговото място е именно в националната телевизия, но не и от предаване, което под прикрита външност, чрез тиражиране на откровени неистини, да насажда омраза и ненавист срещу вярата и Църквата“, се казва към края на становището на Св. Синод – Българска Патриаршия.

 Разбира се, покаянието е Божия милост за всички християни и е възможно до последния земен час.

 

 

2 Всемирното Православие - МОЛИТВЕНА ПОДКРЕПА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА АНТИЦЪРКОВНОСТТА В ТЕЛЕВИЗИОННОТО ПРЕДАВАНЕ „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“ ПО БНТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Всемирното Православие - МОЛИТВЕНА ПОДКРЕПА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА АНТИЦЪРКОВНОСТТА В ТЕЛЕВИЗИОННОТО ПРЕДАВАНЕ „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“ ПО БНТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Всемирното Православие - МОЛИТВЕНА ПОДКРЕПА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА АНТИЦЪРКОВНОСТТА В ТЕЛЕВИЗИОННОТО ПРЕДАВАНЕ „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“ ПО БНТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Всемирното Православие - МОЛИТВЕНА ПОДКРЕПА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА АНТИЦЪРКОВНОСТТА В ТЕЛЕВИЗИОННОТО ПРЕДАВАНЕ „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“ ПО БНТ