Damyan_Delov-fill-415x510 Всемирното Православие - ПРЕСТАВИ СЕ В ГОСПОДА ИКОНОМ ДАМЯН ДЕЛОВСофийска света митрополия с прискърбие съобщава, че след боледуване от коронавирусна инфекция на 60 години се престави в Господа Негово Високоблагоговейнство иконом Дамян Делов, предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Костинброд.

Иконом Дамян Йосифов Делов е роден със светско име Дечо на 26 май 1961 г. в с. Стрелча, общ. Пазарджик, от православни родители Йосиф Делов Йосифов и Мария Желязкова Йосифова.

Завършва своето основно образование в Пловдив, средно образование в ТТ „Ст. Халачева“, Пловдив, а висшето си образование в Духовната Академия „Св. Климент Охридски“ в София.

Задомява се с Александра Славеева Кадиева – Делова, от която има един син – Михаил.

Преди да поеме по пътя на свещенството работи като общ работник във „Верко“ ООД.

Ръкоположен е за дякон на 17 март 1996 г., от Траянополски епископ Иларион, а на 24 март 1996 г., също от епископ Иларион е ръкоположен за свещеник.

Преди проведения свещенически стаж, на 17 март 1996 г. е назначен за енорийски свещеник в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Костинброд, а на 15 февруари 1997 г. е назначен и за председател на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Костинброд.

От 1 юли 2001 г. е избран на длъжността редовен член на Софийския епархийски съвет, което отговорно послушание изпълнява до 1 юли 2003 г.

На 6 декември 2003 г., от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Максим е офикиран за протойерей.

От 1 май 2008 г. е назначен за архиерейски наместник на Трънска духовна околия, като изпълнява тази служба до 10 септември 2019 г.

Офикиран е за иконом на 14 юли 2012 г. от Знеполския епископ Йоан.

Дългогодишен свещеник е и на енорията в с. Градец, общ. Костинброд.

Отец Дамян е натоварен от ръководството на Софийска света митрополия и със строителството на новостроящия се храм „Св. Мина“ в гр. Костинброд.

Опелото и погребението ще се състоят на 23 януари в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Костинброд.

От 9 часа ще бъде отслужена Заупокойна света Литургия, а непосредствено след това ще бъде отслужено опелото.

Погребението ще се състои в 12:30 ч. в двора на храма.

Бог да го прости! Вечна да бъде паметта му!