1_60.770x0-is-hidpi Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ УСПЕНИЕ НА ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ„Подражавай на тези, които живеят праведно,

и техния живот и дела запечатай в сърцето си.

(Св. Василий Велики)

Тази година на 18 август се навършиха 1077 години от успението на всебългарския небесен покровител, на този, който непрестанно възнася своите молитви пред Престола Божий като благоуханно кадило – свети Йоан Рилски Чудотворец.

Такъв голям празник Светата обител по стара традиция отбелязва с всенощни бдения, както още в средата на XIX в. о. Неофит Рилски пише в своето „Описание на българския свещен Рилски манастир“:

„Бденията тук се извършват с велика тържественост и благолепие, и светлина от множество горящи свещи по всичките полилеи и на всичките свещници, и с пространни мусикийски черковни песнопения, и прочие.“

И сега, в навечерието на празника Успение на преп. Йоан, с благолепие и духовна тържественост бе извършено всенощно бдение, на което присъстваха множество боголюбиви християни. Бдението бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство митрополита на Стагон и Метеора Теоклит, с молитвеното участие на Неврокопския митрополит Серафим, Видинския митрополит Даниил, Адрианополския епископ Евлогий – Игумен на Рилския манастир, Агатополския епископ Йеротей, Велбъждския епископ Исаак, братството на Светата обител и свещеници от страната.

В края на Великата вечерня се отслужи петохлебие, а по време на канона на Великата утреня митрополит Даниил помаза всички с елей от кандилото над мощите на св. Йоан.

На следващия ден Светата Божествена Литургия възглави Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в съслужение с упоменатото духовенство. В нея взе участие и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян.

Традиционно богослуженията бяха благоукрасени от антифонното пеене на двата хора от псалти, ръководени от д-р Андрей Касабов (десен клир) и г-н Тянко Николов (ляв клир).

В своето благодарствено слово епископ Евлогий сподели:

„Позволете ми от името на Рило-манастирското братство да поздравя всички архиереи, да благодаря за тяхното участие в Божествената литургия и във всенощното бдение. И на всичко вас, разбира се, които взехте молитвено участие и така молитвата ни към Бога беше още по-силна, още по-действена и благодатна.

Благодаря на Негово Високопреосвещенство митрополита на Стагон и Метеора Теоклит за това, че откликна на нашата любезна братска покана и се озова в Рилската света обител за първи път и, както самият той каза, е възхитен от това, което е видял.

Светиите, жени и мъже, които са се подвизавали в тези странни манастири - Метеорите, кацнали като птици върху едни високи скали, днес са небесни закрилници на гръцкия народ, а вече и на нас. Негово Високопреосвещенство подари една икона на всички светии, просияли на Метеорите, която ще бъде за вечен спомен, икона пред която ние ще отправяме своите свети молитви към тях.

Както преподобният отец Йоан Рилски Чудотворец е наш пазител, покровител и молитвеник, така и те оттук нататък ще бъдат също за нас застъпници, за което най-сърдечно му благодарим. Ние сме посещавали няколко пъти тези манастири, възхитени сме от изрядния монашески живот, който се води там, където поклонници от много християнски страни ежедневно посещават този духовен рай, защото всеки ден там се възнасят молитви за здраве и спасение.

Благодаря на всички вас, че и тази година се събрахме отново пред светите мощи на преп. Йоан Рилски Чудотворец, за да го възпеем, възславим, възхвалим и да благодарим за всичките му благодеяния към нас дотук и занапред.

Нека винаги търсим преподобния, не само когато имаме нужда, когато страдаме от тежки болести и ни сполитат други изпитания в живота, а да идваме да се покланяме и да го хвалим за това, че той се моли пред Престола на Всевишния за целия български народ и за всички нас!“

А проповедта на Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, която може да видите тук, завърши с думите:

„По молитвите на преп. Йоан Рилски Чудотворец Господ да излива щедро Своята милост, да ни дарява прошка на греховете и да ни напътства да устояваме в истините на вярата и единството на Църквата.“

 

1_93 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ УСПЕНИЕ НА ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1_41 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ УСПЕНИЕ НА ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1_77 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ УСПЕНИЕ НА ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1_28 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ УСПЕНИЕ НА ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1_121 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ УСПЕНИЕ НА ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1_120 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ УСПЕНИЕ НА ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1_49 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ УСПЕНИЕ НА ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ