330px-Building_of_the_Holy_Synod_of_the_Bulgarian_Orthodox_Church Всемирното Православие - ИЗЯВЛЕНИЕ НА СИНОДАЛНАТА КАНЦЕЛАРИЯ във връзка с ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОР: "НЕКА ЧЛЕНОВЕТЕ НА БПЦ-БП ПРОЯВЯТ ВИСОКО ЦЪРКОВНО СЪЗНАНИЕ, КАТО СЕ ДОВЕРЯТ НА СВОЕТО СВЕЩЕНОНАЧАЛИЕ И ЗАЕДНО С БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ НЕ СЕ ПОДДАВАТ НА НЕДОСТОЙНИ МАНИПУЛАЦИИ"Във връзка с разпространявани в Интернет неверни и подвеждащи твърдения относно последното решение на Св. Синод

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=205494

за Великия и Свят Събор на Православната църква, 16 – 26 юни 2016 г., остров Крит (прот. №12 / 1.06.2016 г.),

Канцеларията при Св. Синод уточнява следното:

1. Взетото синодално решение е гласувано единодушно и е официално подписано от Българския патриарх и високопреосвещените митрополити - членове на Св. Синод на БПЦ-БП.

2. Решението на Св. Синод е категорично: БПЦ-БП няма да участва във Всеправославния събор поради вече обявените основателни причини.

3. Решението е изпратено до всички предстоятели на Поместните православни църкви.

4. Отменен е полетът на правителствения самолет, с който щеше да се придвижи до остров Крит делегацията на БПЦ-БП.

5. Направените за българската делегация резервации са отменени и в момента се водят преговори за тяхното благоприятно финализиране.

Нека членовете на БПЦ-БП проявят високо църковно съзнание като се доверят на своето свещеноначалие и заедно с българската общественост не се поддават на излишни и недостойни манипулации.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!