22551_thumb Всемирното Православие - АТИНСКИЯТ И НА ЦЯЛА ГЪРЦИЯ АРХИЕПИСКОП ЙЕРОНИМ  ОТКАЗА ДА УЧАСТВА В ПОДГОТОВКАТА НА ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОРАтинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним е заявил, че няма да може да участва в срещата на Предстоятелите на поместните православни църкви по лични причини” – съобщава гръцката информационна агенция Ромфея.

Това Предстоятелят на Еладската православна църква е съобщил в официално писмо до Константинополската патриаршия. На тази среща трябваше да се съгласуват последно позициите на Поместните църкви от техните предстоятели, преди свикването на т.нар. Велик и всеправославен събор през 2016 г.  

Св. Синод на Еладската православна църква е постановил на 8.12. 2015 г., че на срещата във Фенер ще бъде представлявана от тримата митрополити Каристийски Серафим, Илийски Герман и Перистерийски Хризостом.

Агенция Ромфея не посочва конкретните причини за отказа на архиепископ Йероним, но определени медии съзират в това както политически, така и църковни причини. Според експерт от църковните среди, цитиран от Информационна агенция “Риа Новости”, една от причините е “Поканата от името на патриарх Вартоломей на срещата на архиереите на Константинополската патриаршия (август-септември в Истанбул, 2015 г.) към архиереите от Северна Гърция, които принадлежат към Еладската православна църква и към нейния Свети синод.  При това, Атинският архиепископ даже не е бил уведомен.

Предстоятелят на Еладската православна църква е обезпокоен от действията на митрополит Амфилохий, назначен като представител на Константинополския патриарх в Атина. Митрополитът е започнал стоеж на храм и на административно здание, без да е поискал разрешение за това от Атинския архиепископ”.

 

Още по темата можете да прочете в рубриките

Отзиви за Всеправославния събор

Икуменизъм