Епископ Лонгин (Жар). Фото 22 мая 2012 года.Реч на епископ Лонгин (Жар) (УПЦ - МП), която беше получена в редакцията на Всемирното православие. Речта е изнесена на конференцията от 23.03. 2016 г. в Гърция, посветена на бъдещия Всеправославен събор и организирана от четири митрополии на Еладската православна църква, с участието на множество архиереи, монаси, духовници и миряни.

Ваши Високопреосвещенства,

преподобни и всечестни отци, благочестиви сестри!

Ние, православните християни, днес изпитваме огромна болка в душата си, че доживяхме дните, когато търпим удари в самата Православна църква. Независимо от това, че две хиляди години нашата Църква търпи удари от всички страни, от всички ереси, светите отци на Църквата са съхранили догматите и правата вяра.

Прегръщаме ви с много любов в Христа, с Нашия Господ, съгласно Божествения псалмопевец, който казва: «Коль добро быти братии вкупе», но не в лицемерна любов с еретиците, а с нашите братя от нашата блага вяра, канонична и права, където любовта се радва на истината, чрез която ние живеем в нашата Църква.

Днес нас ни е събрала болката в душата ни и смутът на православния народ от цялата земя, поради голямата опасност, възникнала пред нас: да се превърнем в предатели на нашата православна вяра, или да изповядваме святата истина, дарена ни като драгоценно съкровище. Ние познаваме само една Църква, която ни е оставил Иисус Христос, Господа наш, и това е – Едната и Свята Църква, Апостолска и Съборна, и православната вяра, с която ние искаме да се върнем при своя Спасител във вечността. Тази Църква, която даже вратите адови няма да могат да унищожат и чиято глава е Христос.

Ние не признаваме никакви други идентични църкви-сестри, нито отношението на Православната църква с останалия християнски свят. Да, ние обичаме всички хора на земята, защото всички ние сме творение Божие и затова всички обичаме и призоваваме да се върнат в истинската вяра, спасителна, православна, която ни е завещана от Господ Иисус Христос и която е една. А Той я е изкупил със Своята Свята Кръв, а не с проклетия икуменизъм, който се явява предтеча на антихриста и иска да разруши до основи Единната, Свята, Съборна и Апостолска Църква Христова.

Искам да ви посоча няколко причини, поради които ние, православните християни, не можем да участваме в икуменизма. Икуменизмът:

-          Подменя точното понятие за Вселенска Църква, в смисъл на Църква, защитаваща истината Божия; погрешно диференцира Църквата като всемирна църква в географски, универсален смисъл на думата;

-          Предпочита количественото, а не качественото изповядване на истината;

-          Налага лъжовни учения, които били универсални, намиращи се извън истината;

-          Утвърждава неправославни, в това число, възгледи, сякаш те също принадлежат на истината;

-          Пречи на искренните търсачи на истината да намерят общение с истинната Църква Христова;

-          Не вярва в съществуването на Църква Единна, Свята, Съборна и Апостолска;

-          Демонстрира неверие в силата на Христовите думи, неизменни до свършека на света, за непобедимостта на Църквата (см.: Мт. 28: 20; 16: 18);

-          Проповядва съвършено ново учение за Църквата, противно на православната вяра. Ние не можем да се откажем нито от догматите, нито от каноните и традициите на Светата Църква Православна, които ни укрепяват в православната вяра, ръководейки ни към вечно спасение, заради това да предпочетем икуменизма, отделящ ни от Православието и учещ ни да пренебрегваме догматичните и канонични решения на Църквата;

-          Икуменизмът отрича 10-то и 45-то апостолско правило, насочено против молитвеното общение с еретици. Православният християнин не може да взема участие в движение, насочено в свой дух, не търпящо други възгледи, освен тези – да сближи православните с еретиците, поставяйки под съмнение православните Вселенски и Поместни Събори, на основата на които се е утвърдило православното учение.

-          Еретически разчленява текстовете на Словото Божие;

-          Подготвя Православието за догматични отклонения за достигане на икуменическо единство и още подобни неща.

Ние не можем да продадем истината и вярата и сме много обезпокоени от ставащото.

Ваши Високопреосвещенства, скъпи отци, благочестиви сестри!

Молим Благия Бог да помогне да останем истинни чада на Църквата Христова, да не се окажем равнодушни, да не станем предатели, да не продадем своята вяра, която ни е предадена от светите отци, да я живеем в цялата и канонична и догматична чистота на Светите Вселенски Събори, които са ни оставили светите отци от Христа и до днес.

Всеки, който още не знае своята вяра и истината, нека да решава кои са самите те: православни ли са, или еретици, с римския папа ли са, или са с истинния Христос? Ние оставаме с Христа, Нашият Спасител, с учението на нашата Православна Църква. Ние няма да те предадем, Свято Православие, дори ако трябва да пострадаме. Целият живот е бил мъченичество за всички, които са се принесли в жертва, заради любовта Христова. Кого изповядваме ние – истинният Христа или изповядваме антихриста?

Този събор – велик, свят, всеправославен – е най-коварният, разбойнически, най-лъжливият, който аз и моите вярващи никога няма да признаем. Ние сме участвали в подготовката на този събор: това е ужасно – това, което се подготвя, на всички въпроси в този събор има по два отговора. Но ние знаем, че Бог е да и не, затова няма никога да го признаем. А Кубинската декларация на патриарх Кирил и римския папа, еретикът, с тези 30 точки, които съдържа, за мен лично струва колкото 30 сребърника на Иуда. Затова моля Бога, Той да ни помогне.

Ако трябва да се лишим от всичко на земята, да нямаме какво да ядем, да пием... Обаче, ако изгубим вярата си, ние губим всичко. Ако изгубим истината на светите отци, предадена ни, и истинната Църква Христова, към кого ние в болест, в страдание ще протегнем ръце за помощ? На кого ще се помолим, ако сме предали и продали Бога?

Какво духовно объркване е внесено в нашата Църква? Всички християни можем да върнем обратно, проповядвайки им истината, за да се върнат те чрез покаянието. Само така можем да бъдем единно цяло и братя по права вяра, която ни е била дадена веднъж и завинаги.

Благодаря ви за вашето присъствие сред нас, ние много ви обичаме. Благодарим ви още веднъж за святата истина. Бог няма да ни изостави. Ние нямаме гордост, не искаме да покажем нищо друго, освен истината на светите отци, които в 5 точка на декларацията, съставена в Куба, са обвинени (всички свети отци и техните предшественици от десет века насам), че видите ли, заради техните грехове и грешки двете църкви не са имали евхаристийна връзка.

Братя, не съществуват няколко църкви, една е Църквата. Главата на която е Христос. Пребъдвайте в тази Църква, и Христос ще пребъде с вас. Целувам ръцете ви, радвам ви се, православни хора. Пребъдвайте единни в духа на истината, а ние оставаме редом с вас с цялата си любов и искаме да изповядваме истината.

На нашите събори ние нямаме никаква сила, на нас не ни обръщат внимание, затова ни е много мъчно, ние просим светите ви молитви и ще пазим своята вяра истинна.

Амин!

ЛОНГИН,

епископ Бенченски и викарий Черновицки