180px-Coat_of_arms_Greek_Orthodox_Patriarchate_of_Antioch_and_all_East.svg Всемирното Православие - АНТИОХИЙСКАТА ЦЪРКВА ОТТЕГЛЯ УЧАСТИЕТО СИ ВЪВ ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОРСпоред информация от официалната страница на Антиохийската Патриаршия във Facebook, а така също по данни, изнесени в romfea.gr, става ясно, че Антиохийската църква на практика оттегля участието си във Всеправославния събор. Ето и кратко обобщение на изтеклата информация:

Вчера, 6 юни 2016 г., Св. Синод на Антиохийската православна църква на свое заседание от седмата си извънредна сесия (започнала на 25 май 2016 г.), председателствано от Патриарх Йоан X, е разгледал позициите на Поместните православни църкви относно Всеправославния събор, както и въпроси от своя дневен ред, сред които все още неразрешения спор около каноничните граници на Катар.

След внимателно обсъждане на посочените проблеми, архиереите на Св. Синод на Антиохийската православна църква са взели следното решение:

1. Да призоват патриарх Вартоломей да положи усилия в оставащите 10 дни до Всеправославния събор за постигане на консенсус относно забележките, повдигнати от Поместните автокефални православни църкви. В случай че Вселенската патриаршия се провали в тези си усилия, Св. Синод на Антиохийската църква призовава за отлагане на събора.

2. Антиохийската църква няма да участва във Всеправославния събор, докато причините, препятстващи Евхаристийното общение по време на събора, не отпаднат. Това означава - докато не бъде намерено окончателно разрешение на нарушенията от страна на Йерусалимската патриаршия на каноничните граници на Антиохийското паство, което е довело до прекъсване на общението между двете Поместни църкви.

3. Да подчертаят важността за участие на всички Автокефални православни църкви във Всеправославния събор и че решенията на събора трябва да бъдат взети в тяхно присъствие и одобрени от тях единодушно.

 

Източник: https://www.facebook.com/Antiochpatriarchate.org/posts/709243629179353

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/8740-anakoinothen-tou-patriarxeiou-antioxeias-gia-tin-agia-sunodo 

 

Към първоизточника - тук.