2DSCF1384-600x399 Всемирното Православие - РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА НЯМА ДА ВЗЕМЕ УЧАСТИЕ ВЪВ ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОР НА О. КРИТ (ДОПЪЛНЕНО)Руската православна църква няма да участва във Всеправославния събор на о. Крит и ще се обърне към Константинополския патриарх за отлагане във времето на Събора. Това е съобщил на брифинг, след Спешното заседание на Светия синод на РПЦ, Предcедателят на Отдела за външно-църковни връзки Волколамски митрополит Иларион.

Светият синод на РПЦ публикува Специално съобщение, във връзка със ситуацията около Събора, в което се цитират следните решения:

  1. да подкрепи предложенията на Антиохийската, Грузинската, Сръбската и Българската православна църква за отлагане на Всеправославния събор за срок, който ще бъде определен след общоправославно обсъждане и при непременно условие на съгласие от страна на Предстоятелите на всички общопризнати Поместни православни църкви;
  2. незабавно да се изпрати съответстващо предложение до Светейшия Патриарх Вартоломей и до Предстоятелите на всички Поместни православни църкви.
  3. В случай, че и това предложение не бъде прието от Светейшия на Вселенската патриаршия, а Съборът на о.Крит, въпреки нежеланието на редица Поместни църкви, все пак бъде свикан – с голямо съжаление да се признае невъзможно участието на делегацията на Руската православна църква.
  4. С все сили да продължава усилията за укрепване на общоправославното сътрудничество за подготовка на бъдещия Свят и Велик Събор, който да стане истинско свидетелство на единството на Светата, Съборна и Апостолска Църква;
  5.  Отново да изрази мнение, че за успешно завършване на съборната подготовка би могла да послужи активизацията на реалната дейност на Всеправославния секретариат, в чиито рамки би било възможно изучаването на предложенията за разрешаване на проблемните теми, урегулиране на същетвуващите разногласия, доработка на необходимите документи и отстраняване на всички препятствия към свикването и богоугодното провеждане на Светия и Велик Събор на Православната Църква.
  6. Да признае за много желателни, с оглед на предложенията, изказани от много Поместни православни църкви, че в бъдещият Събор да могат да участват без ограничения всички архиереи на Светите Божии Църкви, което несъмнено ще повиши общоправославният авторитет на взетите Съборни решения.

«Името на Църквата – това не е име на разделение, а на единение и на съгласие», — ни учи св. Иоан Златоуст В името на съгласието и на единодушието на нас ни предстои в духа на снизхождението и на братската любов, без взаимни упреци и нанасяне на нови рани на богочовешкото Тяло на Църквата, пазейки един друг и най-вече Божественото Откровение, запечатано от Свещеното Писание и Свещеното Предание, да слушаме «що Духът говори на църквите» (Откр. 2, 7) и да си вземем поука от тези грешки, които от човешка немощ са били допуснати в хода на подготовката на Светия и Велик Събор, така че подкрепяни от Бога, да достигнем безпрепятствено провеждането на великото събитие за слава Божия и за полза на Православната Църква.

Светият синод отново призовава архиереите, клира, монасите и миряните на Руската православна църква към усилена молитва, така че нашият Господ Иисус Христос да прояви Своята всесилна помощ и Своята свята воля.