logo Всемирното Православие - СВЕТИЯТ СИНОД НА БПЦ ДНЕС ОТНОВО ПОТВЪРДИ, ЧЕ НЯМА ДА ИЗПРАЩА СВОЙ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СЪБОРА В КРИТОфициалният сайт на Ловчанска епархия днес съобщава, че Българската православна църква категорично няма да изпраща свой представител на събора, който се провежда на о-в Крит. Това стана ясно от днешното редовно заседание на Св. Синод на БПЦ. Българските архиереи остават на своето решение от 01.06.2016, с което отказаха да участват в събора и предложиха той да бъде отложен.

Решението на Синода се разминава с мнението на Неврокопския митрополит Серафим, който за медиите заяви (виж тук), че много съжалява за крайното решение на Българския синод.

И пак казвам: дори и в този вид на нещата, след като беше взето решение първоначално да участваме в Събора, да отстояваме определени позиции, моето лично виждане и мнение, което не съм искал да налагам, е, че по-добре беше да се отиде и да се отстояват тези позиции там или поне да се изразят по някакъв начин.

Изразената позиция беше много неочаквана, тъй като в решението за неучастие на БПЦ в Събора от 1.06.2016 г. e отбелязано, че решението е прието единодушно!